2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

30 vuotiaassa Tulivuorikeskuksessa kivi on edelleen ykkösjuttu

Alajärven Hoiskossa 30 vuoden ajan toiminut Tulivuorikeskus aloitti kivistä ja kivi on tänäkin päivänä se juttu, joka kävijän ensimmäisenä pysäyttää.

Toinen toistaan kauniimpana hehkuvat hiotut kivet houkuttelevat hypistelemään ja tutkimaan, miettimään juuri sen kiven historiaa.

MAINOS

Kaiken taustalla on kivenhionnan harrastaminen. Risto ja Anna-Liisa Saarela muistelevat, miten vuonna 1986 laitettiin pystyyn yritys ja alettiin hioa kiviä harrastuksen lisäksi myyntitarkoituksessa. Alan yrittäjinä Saariset olivat aivan ensimmäisiä maassamme ja työ aloitettiin makuuhuoneen nurkassa.

Kivet hehkuvat mitä erilaisimmissa väreissä.
Kivet hehkuvat mitä erilaisimmissa väreissä.

Pian kodin pihaan alkoi tulla väkeä linja-autolasteittain ja näyttelypöytää alettiin pystyttää olohuoneeseen. Kun olohuoneessa tungeksi pienen ajan sisällä viisi bussikuormallista väkeä, oli aika tehdä jotain.

– Otimme takkahuoneen tähän käyttöön ja Risto kävi kurssit hopea- ja kultasepän töihin, Saarelat kertovat. Risto alkoikin tehdä korujen korjauksia ja tilaustöitä sekä näytekappaleita kivistä koruiksi.

Kauaa ei enää takkahuoneenkaan tilat riittäneet ja myös parvekkeesta tehtiin lämmintä tilaa. Sittemmin taloa alettiin laajentaa ja laajennuksia on tehty neljä kertaa, viidentenä projektina oli tulivuoren rakentaminen 1998.

Tänä päivänä Tulivuorikeskukseen kuuluu kahvila-myymälä sekä museo, jota voi käyttää myös kokoustiloina. Tulivuori on avoinna kesäisin ja se kertoo kävijälleen geologian ihmeistä niin laajasti, että monet tutkijatkin ovat käyneet siihen tutustumassa.

Tulivuoren rakentamisessa apua antoi aikanaan lehtimäkeläinen, tulivuoritutkijanakin työskennellyt Heikki Mäkipää. Tulivuoreen tutustuva pääsee näkemään, mitä aarteita tulivuoret kätkevät uumeniinsa ja kokemaan luonnonvoimien mahdin.

Tulivuori valmistui aikana, jolloin Merenkurkun vilkas laivaliikenne oli juuri päättymässä ja Risto Saarela laskee, että sen myötä Tulivuorikeskus menetti 10000 kävijää vuositasolla. Nyt viimeisimpänä Kivitipun toiminnan muutokset ja maamme yleinen tilanne ovat näkyneet matkailijavirrassa.

Nykyisellään Tulivuorikeskus palvelee kävijöitä toukokuulta elokuulle ja muina aikoina kokousväkiä ja tilausryhmiä. Myös joulun alla myymälä on avoinna. Toukokuussa paikan valtaavat koulu- ja eläkeläisryhmät. Vilkkain kuukausi on aina heinäkuu.

Tulivuorikeskuksesta löytyy myös ihan aito meteoriitti!
Tulivuorikeskuksesta löytyy myös ihan aito meteoriitti!

Tulivuorikeskuksen myymälässä tarjolla on paitsi hiottua ja raakakiveä, myös jalometallikoruja ja lahjatavaroita.

Hiottua kiveä myymälään tulee pääasiassa Brasiliasta, samoin raakakiveä. Osa kivestä on peräisin Aasiasta, ylipäätään tuliperäisiltä seuduilta.

Vastaavaa paikkaa kuin Tulivuorikeskus, ei toista maastamme löydy, eikä ihan heti rajojen ulkopuoleltakaan. Paikka onkin palkittu mm. Vuoden kotimaan matkailukohteena vuonna 2011.

Tulevaan vuoteen Tulivuorikeskuksessa lähdetään tuttuun malliin, mutta uuttakin on luvassa mm. näyttelyn suhteen. Siitä saadaan lisätietoja keväämmällä kun asiat varmistuvat.

Ennen uutta kevättä on kuitenkin vielä aika juhlia 30 -vuotista toimintaa. Juhlat viinerikahveineen järjestetään perjantaina 2.9. kello 9-17.

Tuolloin luvassa on hyviä tarjouksia ja mahdollisuus tutustua tulivuoreen tasatunnein opastetulla kierroksella vain viiden euron hintaan!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät