0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Karhujahti saatiin päätökseen nappilaukauksella

Karhujahti päättyi alueellamme tiistaina 30.8., kun Ähtärissä ja Töysässä kaaadettujen karhujen jälkeen Kuortaneella kaadettiin Menkijärven suunnassa liikkunut uroskarhu.

256 kilon painoinen uroskarhu siirrettiin kaatopaikalta miesvoimin.
256 kilon painoinen uroskarhu siirrettiin kaatopaikalta miesvoimin.

Jahti käynnistyi, kun Petri Möykkymäki löysi aamulla viiden aikaan Möykkymäentien penkan hiekkapatjasta 16 senttiä läpimitaltaan olevan jäljen.

MAINOS

Jahtimiehet hälytettiin kokoontumispaikalle ja Veikko Lipon norjanharmaa laitettiin jäljelle. Ei aikaakaan, kun haukku jo alkoi.

Karhu liikkui paljon ja koira kadotti jäljen Salmenkankaan ja Koskenmäen metsäautoteiden risteysalueella. Jälkeä etsittiin uudelleen useamman koiran avulla, kunnes Lipon norjanharmaa sai hauku uudelleen samalta alueelta, mihin jälki oli hävinnyt. Nyt haukku pysyi paikallaan.

Salmenkankaan alueelta Pekka Keisasen jämtlanninpystykorva laitettiin toiseksi haukulle, ja silloin karhu lähti uudelleen liikkeelle ja suunnisti kahden koiran ajamana kohti Osalan kylää. Tällöin passit rakennettiin uudelleen Osalantielle.

Pian karhu huomasi olevansa saarrettu, jolloin se päätti mennä vauhdilla Kauko Saarenpään passin kohdalta läpi ketjun. Saarenpää näki kohti tulevan karhun noin viiden sekunnin ajan ja ampui laukkaavaan karhuun noin 25 metrin päästä. Kauko huomasi osuneensa, koska karhu nytkähti vähän.

Kauko latasi aseen uudelleen, mutta kiireessä uusi panos meni poikittain lukkopesään. Konstit olivat tuolloin vähissä, sillä karhu tuli vauhdilla kohti.

Ainoaksi keinoksi jäi valmistautua lyömään aseella kohti tulevaa, 256 kilon painoista uroskarhua. Monta ajatusta taisi siinä hetkessä mennä mielessä ohi, mutta karhu päätti toisin.

Noin 15 metrin päässä Saarenpäästä karhu kääntyi tulosuuntaansa ja kulki vielä 50 metrin matkan ennen lyyhistymistään. Onneksi ammuttu laukaus oli ollut hyvä; luoti lävisti posken, painui rintaan ja katkaisi ison verisuonen.

Tapahtuman ajan koirat olivat aivan laukkaavan karhun perässä. Karhusta oli kaksi näköhavaintoa jahdin aikana ja jälki oli 16 senttiä, joka kertoi kyseessä olevan uroskarhun, ja metsästyksen johtaja oli antanut ampumaluvan. Naaraskarhun jälki on harvoin on 14 senttiä suurempi.

Karhu oli seitsemänvuotias, hyväkuntoinen uros.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät