6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Lehtimäen Sotaveteraanit 50 vuotta

Lehtimäen Sotaveteraanit ry:n 50-vuotisjuhlaa vietettiin sunnuntaina. Lehtimäen Nuorisoseurantalolla pidettyä juhlaohjelmaa edelsi jumalanpalvelus Lehtimäen kirkossa sekä kunniakäynti sankarihaudalla seppeleenlaskuineen.

Puheenjohtaja Aarno Puumala avasi juhlan kertomalla yhdistyksen perustamisen vaiheista. Suomessa perustettiin veteraaniyhdistyksiä, kun jo lähes 20 vuotta oli kulunut sodan päättymisestä.

MAINOS

Yhdistyksen naisjaosto perustettiin 1973, kunnes se lakkautettiin ja sulautettiin yhdistyksen toimintaan 2001. Viimeiset kymmenen vuotta toimintaa on hoidettu kannattajajäsenten vetämänä. Lehtimäen sotaveteraaneista on enää elossa kaksi, Onni Perkkiö ja Seemi Rantakangas. Leskiä on 32.

Yhdistyksen itsenäinen toiminta onkin päätetty lakkauttaa ja yhdistys liitetään Alajärven Sotaveteraaneihin 1.1.2017. Puumala näki, että veteraanileskien osalta on tärkeää pystyä tarjoamaan nykyiset palvelut naisille. Lehtimäellä on pystytty tarjoamaan veteraaneille kohtuulliset palvelut, kuten jalkahoitoja ja hierontaa.

Yhdistykselle tärkeänä yhteistyökumppanina toiminut Lehtimäen Mieskuoro esiintyi juhlassa Marita Jokiahon johdolla.
Yhdistykselle tärkeänä yhteistyökumppanina toiminut Lehtimäen Mieskuoro esiintyi juhlassa Marita Jokiahon johdolla.

Lions Club ja Lehtimäen Mieskuoro ovat olleet yhdistyksen merkittäviä kumppaneita.

Kuoroa kuultiinkin juhlassa Marita Jokiahon johdolla. Yhteistyötä on tehty myös seurakunnan kanssa. Lisäksi seurakunta on kustantanut sotaveteraanien seppeleet.

Juhlapuhujaksi oli kutsuttu kirkkoherra Ari Auranen. – On huomionarvoista, että kansakuntamme silloiset päämiehet neuvoi kansaamme uskossa kääntymään Jumalan puoleen. Mitä olisi tapahtunut, jos kansakuntaamme ei olisi neuvottu turvautumaan Jumalaan?

– Sodan seurauksena muodostui aivan liian paljon niitä koteja, jossa kannettiin syvää surua. Mutta tänään saamme katsoa itsenäisyytemme tunnuksena siniristilippua, kansallista symbolia. Se muistuttaa meitä sotahistorian ratkaisevista vaiheista, mikä mahdollisti itsenäisyytemme.

– Kun tänään katselemme itsenäisyytemme tunnusta, siniristilippua, muistamme myös sankarihaudoissa lepäävät. Muistamme myös eri tavoin sodassa vammautuneet, jotka ovat kantaneet kipeällä tavalla muistoja itsenäisyyden hinnasta.

Yhdistys jakoi sotaveteraanimitalit seuraaville henkilöille: Armi Rajala, Alli Takala, Seppo Kuisti, Riitta Mäenpää, Maija Välisaari, Veli-Matti Manninen, Matti Kaukola, Tuulikki Puskala, Kalevi Vanhamäki, Urpo Sivula, Jorma Hauta-aho, Tenho Hauta-aho, Terttu Moisio, Alli Osala, Jari Mäenpää, Jorma Uusi-Jaakkola, Kyösti Pihlajamäki, Taisto Puumala, Kauno Rantala, Harri Pihlaja, Ulla Suokonautio, Ilmi Nevantakanen.

Yhdistys jakoi viirit seuraaville tahoille: OmaSP Lehtimäki, Alajärven kaupunki, Lehtimäen Apteekki, Seppo Kuisti, Lehtimäen kappeliseurakunta, Lehtimäen Sähkö, Lehtimäen Osuuspankki, LC-Lehtimäki.

Etelä-Pohjanmaan Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti Kortesniemi luovutti Sotaveteraaniliiton kultaiset ansiomerkit Paavo Kuoppa-aholle ja Tuomo Puumalalle sekä ansioristin Aarno Puumalalle.

Piirihallituksen puheenjohtaja Esko Petäjä toi piirin onnittelut yhdistykselle.

Alajärven sotaveteraaniyhdistyksestä Olavi Sorvali onnitteli yhdistystä ja toivotti jäsenet tervetulleeksi yhdistykseen. -Toivomme, että meidän yhteinen toimintamme sujuu hyvin, mottona sota-aikainen asia, että koitetaan pärjätä yhdessä.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen onnitteli yhdistystä ja ansiomerkkien saajia sekä kiitti kaupungin saamasta huomionosoituksesta. Kyösti Pihlajamäki, jonka isä oli Kalle Pihlajamäki, kertoi kiitollisena, kuinka hän oli sisarustensa kanssa saanut läheltä seurata veteraanityötä. Hän toi juhlaan nähtäväksi yhdistyksen 35-vuotisjuhlasta kootun videon.

Päätöspuheessa sihteeri Kuoppa-aho totesi, kuinka sotaveteraanien arvostus oli 60-luvulla alamaissa, mutta nyt huomaa kuinka arvostus on noussut. Se ilmenee keräyksiin osallistumisessa, mainosten ostossa ja lahjoituksissa.

– Jäämme odottelemaan juhlallista ensi vuotta, jolloin itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Te veteraanit olette olleet tämän vuoden takuumiehinä.

Jaana Koivukoski

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät