-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Kokemus ja harkinta iäkkään liikkujan vahvuuksia

Kokemus ja harkintakyky ovat usein iäkkäämmän liikkujan vahvuuksia, kulkee tämä sitten jalan, pyörällä tai autolla.

Ikä tuo mukanaan monenlaista. Liikenteessä iäkkään vahvuuksina on vuosien kokemus ja rautainen harkintakyky. Kolikon kääntöpuolena huomiokyky heikkenee ja reagointi hidastuu eikä keho kestä niin hyvin esimerkiksi liukastumisesta johtuvan kaatumisen seurauksia.

MAINOS

Myös iän myötä yleistyvät sairaudet ja lääkkeet voivat tuoda omat haasteensa, jotka vaikuttavat myös liikenteessä liikkumiseen. Jos sairaus ei vaikuta ajokykyyn, voi autoilua jatkaa vanhanakin. Oman kunnon tarkkailu, sairauden huolellinen hoitaminen ja harkinta auttavat.

– Esimerkiksi iän myötä monelle tulee tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä käsi- ja jalkavoimien heikkoutta. Moni voi liikkua pyörätuolin tai rollaattorin avustuksella.

– Liikkumisen ongelmia omaavat voivat kuitenkin ajaa autoa siinä missä muutkin, jos autossa on tarvittavat apuvälineet ja muu terveys riittää turvalliseen autoiluun, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara toteaa.

Hyvä ikä -messuilla yhtenä puheenaiheena ovatkin kuljettajan tukena olevat apuvälineet, kuten kääntyvä kuljettajan tai matkustajan istuin tai kääntölevy, jotka helpottavat autoon menemistä ja siitä ulos tulemista, autosta ylös nousemista helpottava apukahva ja turvavyöhön tarttumista jeesaava turvavyön jatke.

Iän myötä ajoergonomian merkitys korostuu. Auton penkille istumisen ja autosta poistumisen tulisi olla helppoa ja istuma-asennon mukava pitkilläkin matkoilla.

Kokeile liukuesteitä – ja voita pari omaksi!

Lähestyvä talvi tietää liukkaita kelejä. Kunnolliset talvikengät auttavat pysymään pystyssä, mutta todella liukkaissa olosuhteissa kannattaa kengän päälle pujottaa liukuesteet.

– Nykyään liukuesteissäkin on paljon erilaisia malleja tarjolla. Osastollamme voi kokeilla millaiset liukuesteet kokee itselle hyväksi ja miten helposti ne saa jalkaan, mikä on olennaista liukuesteiden käytettävyyden kannalta, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa toteaa.

Talvella liukkaisiin varautumisen lisäksi on olennaista näkyä eritoten pimeällä ja hämärällä. Liikenneturvan osastolla voi harjoitella näppärän tee-se-itse -heijastintestin tekemistä.

Testillä voi varmistaa omien heijastimien toimivuuden ja tästä yksinkertaisesta taskulampputestistä saa hauskan ja hyödyllisen leikin vaikkapa lastenlasten kanssa tehtäväksi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät