0.8 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Kylässä Eskolassa

Monipalvelukeskus -hanke järjesti kaikille halukkaille tutustumismatkan Kannuksen Eskolan kylään. Kylän toimintoja esitteli järviseutulaisille Palveleva Yhteisö -hankkeesta asiantuntevasti ja ystävällisesti Miia Tiilikainen.

Metsäradan pienoismallin rakentamista on tukenut Metsämiesten säätiö.
Metsäradan pienoismallin rakentamista on tukenut Metsämiesten säätiö.

Eskolan vireä teollisuuskylä sijaitsee Kannuksen ja Sievin puolivälissä, Keski-Pohjanmaalla.

MAINOS

Eskolan kehittämisestä vastaavat kylän n. 400 asukasta, jotka ovat perustaneet etujansa ajamaan Eskolan kyläyhdistys ry:n ja Eskolan kyläpalvelu Oy:n.

Osakeyhtiö työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää ja kyläyhdistyksen palkkalistoilta löytyy lisäksi kaksi henkilöä.

Kylätalossa toimii lounasruokala Pikku-Pässi, joka on saanut nimensä metsäradan veturin mukaan. Metsärata toimi vuosina 1920 -1961 ja oli aikanaan merkittävä elannon antaja koko lähitienoon asutukselle. Radan pituus oli 68 kilometriä ja se kulki Eskolasta aina Lestijärvelle saakka.

Pienoismallin ihmishahmoja.
Pienoismallin ihmishahmoja.

Metsäradan historiasta on tänä syksynä julkaistu Eskolan kyläyhdistyksen kustantama 208-sivuinen, kovakantinen kirja ”Eskolan metsärata – Elämää pikkuradan varrella”.

Ruokala Pikku-Pässi on kaikille avoin ja siellä käy päivittäin syömässä niin alueen yritysten työntekijöitä, kuin eläkeläisiä ja talossa toimivan päiväkoti Tenavatallin lapsia sekä henkilökuntaa.

Keittiöstä toimitetaan myös ruoka-annoksia Eskolan oman kotipalvelun kautta suoraan koteihin. Kotipalvelu tuottaa lisäksi siivous- ja asiointipalveluita sekä ei-sairaanhoidollisia hoivapalveluita. Kylätalossa voidaan järjestää juhlia ja kokouksia ja tarvittaessa niihin hoituu pitopalvelu omasta takaa. Eskolan kehitys Oy on rakennuttanut kylään vuokrattavia rivitaloasuntoja.

Eskola on myös varsinainen kulttuurikylä, joka saa tuiki tärkeitä tuloja kyläyhdistykselle joka kesäisestä kesäteatteristaan. Viime suvena kesäteatteri järjesti 13 näytäntöä, joissa vieraili tuhansia kesäteatterin ystäviä aina Kanadaa ja Yhdysvaltoja myöten.

Metsäradan entisöity veturi.
Metsäradan entisöity veturi.

Yhdistys palkkaa kesäisin ammattiohjaajan toteuttamaan ohjaustyön, mutta näytteleminen hoidetaan ihan oman kylän voimin.

Aisaparin rahoittaman Monipalvelukeskus -hankkeen tutustumismatkalla kartoitettiin millaisia palveluja Eskolassa on saatu aikaan ja pohdittiin samalla voisiko Eskolassa hyväksi koettuja palvelutuotantomalleja ja -käytänteitä tuoda käytäntöön myös laajemmin Etelä-Pohjanmaalaisissa kylissä.

Lisää hankkeen tulevista tapahtumista voit lukea sivulta facebook.com/monipalvelukeskus.

Projektipäällikkö Kai Hannulabacka

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät