1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Kasviproteiinit tutuiksi – Ruokaverstaasta uutta tietoutta ja ideoita

Ruokaverstas on Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteinen hanke, jonka tarkoituksena on antaa uusia ideoita paikallisille yrittäjille.

Jamin toimipisteen keittiöllä Alajärvellä järjestettiin kasviproteiiniverstas, jossa tutustuttiin kasviproteiini-isolaatteihin ja muihin proteiinipitoisiin kasviperäisiin tuotteisiin. Teemana oli syksyn puhutuimmat kasviproteiinit: Nyhtökaura, Härkis, Oumph!, pellava- ja perunaproteiini.

MAINOS
Ruokaverstaassa valmistettiin kasviproteiineista ja Mifusta erilaisia ruokia. Kuvassa nyhtökaurasta ja Oumph!:sta valmistetut tacot sekä pellavarouhefalafel.
Ruokaverstaassa valmistettiin kasviproteiineista ja Mifusta erilaisia ruokia. Kuvassa nyhtökaurasta ja Oumph!:sta valmistetut tacot sekä pellavarouhefalafel.

Samalla tutustuttiin myös maitopohjaiseen Mifuun, joka on tähän samaan trendiin ajoittunut vaihtoehto lihalle.

Anu Hopia Turun yliopistosta on kehittänyt Ruokaverstaan idean.

Hankkeen projektipäällikkö Laila Matikainen Seinäjoen ammattikorkeakoulusta kertoo, että he yrittävät tarjota yrityksille ja ruoka-alan toimijoille mahdollisuuksia saada uutta tietoa käytännönläheisellä tavalla ja välittää tutkimustietoa.

Tavoitteena on, että mukana olisi ihmisiä yrityksistä, tutkijanäkökulmaa, opiskelijoita sekä ruuasta kiinnostuneita kuluttajia. – Kun on erilaisia ihmisiä, voidaan saada jotain uutta, jota ei ole aiemmin hoksattu, Matikainen sanoo.

Kasviproteiineista ja Mifusta valmistettiin kuusi eri ruokaa. Tavoitteena oli, että ruokaa laittamalla ja maistamalla saadaan lisää kokemuksia ja havaintoja, ja tätä kautta saatetaan jopa löytää jotain uutta tutkittavaa. Maistelun jälkeen arvioitiin käytettyjä kasviproteiineja ja keskusteltiin, minkälaisia ajatuksia ne herättivät.

Matikaisen mukaan kasviproteiinit ovat nyt trendi ja aiheuttavat siksi keskustelua. Ihmiset ovat kiinnostuneet niiden eettisyydestä, ovatko ne geenimanipuloituja ja mistä raaka-aineet ovat peräisin. Myös tuotteen turvallisuus mietityttää. Esimerkiksi soijaan saattaa liittyä allergia-asioita. Näitä kysymyksiä Matikaisen mukaan yritetään selvittää.

Ennen raaka-aineiden testaamista osallistujat saivat myös teoriatietoa kasviproteiineista ja uutuuksista.

Härkis on kotimaisesta härkäpavusta valmistettu proteiinipitoinen tuote, joka soveltuu korvaamaan jauhelihan. Nyhtökaura puolestaan tehdään kaurasta, härkäpavusta ja herneestä, ja se muistuttaa rakenteeltaan nyhtöpossua. Härkis ja ”nyhtis” löytyvät yleensä kaupassa samasta hyllystä.

Oumph! tehdään soijaproteiinitiivisteestä, ja kaupasta sen löytää pakasteesta. Mifu on paistettava maitoproteiinirae, joka muistuttaa raejuustoa. Näistä tuotteista valmistettiin Ruokaverstaassa tacoja. Suosituimmaksi nousi nyhtökaurataco, jossa koettiin olevan eniten lihan kaltainen suutuntuma.

Härkis jakoi mielipiteitä; toiset moittivat sen suutuntumaa, ja erimielisiä näkemyksiä oli myös siitä, onko sen maistuminen soijapavulle hyvä vai huono asia.

Finnamyl Oy esitteli osallistujille kehittämänsä perunaproteiinin, joka ei ole vielä kuluttajien saatavilla. Linseed Oy:n pellavarouhetta käytettiin perunaproteiinin tavoin falafelien valmistukseen.

Pellavarouhetta käyttämällä falafeliin saatiin rakennetta, perunan puolestaan koettiin tuovan falafeliin makua.

Jamilla osallistujia oli mukana noin 30. Mukana oli paljon keittiöalan ammattilaisia. Korkeakoulukoordinaattori Marjo Vistiahon mukaan Alajärven lisäksi osallistujia oli ainakin Vimpelistä, Soinista, Lappajärveltä ja Kuortaneelta. He edustivat ainakin keskuskeittiön sekä terveyskeskuksen, koulun ja seurakunnan keittiöiden henkilökuntaa.

Palvelukeskus Toimelan keskuskeittiön henkilökuntaa Vimpelistä osallistui Ruokaverstaaseen. He kokivatkin, että oli hyvä saada tutustua uusiin raaka-aineisiin. Mifusta ja nyhtökaurasta he olivat kuulleet aiemmin, mutta varsinkin nyhtökauran koettiin olleen huonosti saatavilla.

Naiset innostuivat perunaproteiinista, mutta kokivat, että näistä kaikista voisi laittaa keittiöllä ruokaa ja saada ideoita kasvisruokailijoille. Uusien raaka-aineiden hinta hieman kuitenkin vielä mietitytti.

Ruokaverstasta voi seurata blogissa osoitteessa http://ruokaverstas.blogspot.fi/.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät