-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Letec-Motors Lehtimäen Vuoden yrittäjä

Vuonna 2003 perustettu Letec-Motors on palkittu Lehtimäen Vuoden yrittäjänä.
Marko Vainionpään omistama yritys sai alkunsa harrastuksesta ja niinpä Letec perustettiin omakotitalon autotalliin. Marko alkoi sivutyönään tehdä moottorikelkkojen ja crossipyörien iskunvaimentimien huoltoja ja muutostöitä.

Tiina -puoliso kertoo, että Markon siirtyminen yrittäjäksi kävi niin huomaamatta, ettei siinä edes toppuuttelemaan kannattanut ryhtyä. Muutenkin Marko on aina ollut sellainen, että tarvitsee jotain tekemistä, joten yrittäjyys on silloin hyvä vaihtoehto – on vapaus tehdä töitä vaikka aina.

MAINOS

Pian muitakin huoltotöitä ja korjauksia alkoi yritykseen tulla, joten Marko otti ensimmäisen työntekijän vuonna 2005, vaikka jatkoi itse päätyössä vieraan palveluksessa aina vuoteen 2010 saakka. Soitellen hän ei itse siis sotaan lähtenyt, vaan halusi ensin kasvattaa yrityksen siihen mittaan, että tiesi sen olevan riittävän hyvällä pohjalla.

Kuluneet vuodet ovat kasvattaneet yritystä nykyisiin mittoihinsa. Hallia on rakennettu kahteen otteeseen, viimeksi vuonna 2013. Tuolloin tilaa tehtiin niin paljon, että se riittäisi mahdollisimman pitkälle ja samalla pystyttiin järjestämään tilat myös täysipainoiseen autohuolto -toimintaan.

Nyt työntekijöitä talossa on läpi vuoden kolmesta viiteen. Autokorjaamopuoli on täyttänyt tavoitteensa siinä, että se työllistää jatkuvasti yhden miehen, ja noin kolmannes tämän hetken töistä onkin autopuolta.

– Autopuolella meillä on kaikki alan palvelut renkaista alkaen. Pystymme auttamaan hädässä kuin hädässä.

Yksi kolmannes työstä tehdään moottoripyörien parissa ja kolmas kolmannes käsittää kaiken muun moottorikelkkojen, mönkijöiden sekä muiden pienkoneiden huollon ja korjauksen parissa.

Vajaa vuosi sitten Letec-Motors laajensi toimintaansa ja avasi uuden toimipisteen Seinäjoelle Rengastielle. Vuosi Seinäjoella on mennyt tavoitteiden mukaan ja sen kautta yritys on voinut palvella monia maakunnan asukkaita lähempänä heidän asuinpaikkaansa ja tavoittanut myös aivan uusia asiakasryhmiä.

Asiakaskuntaa Letec-Motorsilla onkin laajalti Etelä-Pohjanmaan lisäksi aina Keski-Suomea Karstulaa, Keuruuta ja Jyväskylää myöten. Moottoripyöriä Letecille tulee talvisäilytykseen paitsi lähialueilta, myös molemmista maakuntakeskuksista Seinäjoelta ja Jyväskylästä.

– Tällä hetkellä yrityksessä on se tilanne, että voimme keskittyä tekemään sitä mitä osaamme, Marko Vainionpää toteaa.

Sitä myös tehdään. Letec-Motorsilla huolletaan ja korjataan vuosittain 300-400 moottoripyörää ja moottorikelkkojen parissa väännetään vuodesta viisi kuukautta, sillä kelkkailijat eivät huonolumisista talvista piittaa – lunta löytyy aina jostakin. Moottorikelkkahuollot ovat jo nyt täydessä vauhdissa, vaikka talvi on vasta alussa.

Haasteita riittää

Vaikka Letec-Motors on tunnettu yritys, alallaan lähiseutujen suurimpia, niin Marko Vainionpää sanoo, että yrityksenä se kuitenkin on ”hankalan kokoinen” ja siksi haasteita riittää.

– Yrityksemme on pieni, joten välillä tuntuu että pääsisi helpommalla jos työllistäisi vain itse itsensä. Tai vaihtoehtoisesti yrityksen pitäisi olla todella suuri. Tämän kokoisessa yrityksessä työllistämisen sivukulut ovat korkeat. Kyllä sitä mieluummin maksaisi sen rahan miehille, Marko pohtii.

– Haasteen tuo myös se, että vaikka työntekijöille maksetaan kahdeksasta tunnista, niin sellaista päivää ei ole, että asiakkaita voisi laskuttaa samasta määrästä. Keskimäärin laskutetaan viisi tuntia päivässä, sillä kaikki tehty työ ei ole laskutuskelpoista.

Tärkeää menestymisen kannalta on se, että Marko on löytänyt työntekijöitä, joilla on omatoimisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. – Meillä on hyvä työporukka, jossa jokainen osaa olla pomo itselleen.

Valinta Vuoden yrittäjäksi tuli positiivisena yllätyksenä. – On mukava huomata, että omaa tekemistä arvostetaan. Yleensä päivät ovat tätä arkista tekemistä ja työtä, joten on hienoa että se on huomattu.

Suuren kiitoksen Marko Vainionpää antaakin valitsijoille, mutta ennen muuta asiakkaille, joita ilman ei yritystä olisi. Asiakkaat ovat kaiken lähtökohta.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät