TerapiaPolulla etsitään keinoja arjen haasteiden voittamiseksi

Mainos[adrotate banner="3"]

Kahdeksan vuotta Alajärvellä toiminut Järvi-Pohjanmaan TerapiaPolku Oy ei enää palvele nimensä mukaisesti pelkästään Järvi-Pohjanmaalla, vaan uudet toimipisteet on avattu Kaustiselle ja Seinäjoelle.

Yrityksen vastaanotto muilla paikkakunnilla on ollut positiivinen ja palveluille on ollut tarvetta. Toimitusjohtaja Anne Mariapori kertoo, että perheiden ongelmat ovat samankaltaisia joka toimipisteessä ja myös valtakunnallisesti.

MAINOS

– Ihmiset luulevat, että kamppailevat jonkun asian kanssa yksin, mutta todellisuudessa moni muu on samassa tilanteessa. Siksi vertaistukitoiminta on yksi tärkeä työmuotomme. Tällä hetkellä sydämelläni on erityisesti lapset, joilla on joitain neuropsykiatrisia häiriöitä, mikä tekee arjessa selviämisen hankalaksi hänelle itselleen ja koko perheelle.

– Minulla on suuri suru heidän puolestaan, sillä arki on usein yhtä taistelua, eikä sen pitäisi niin olla. Perhe saattaa olla jatkuvan koulusta tai hoitopaikasta tulevan negatiivisen palautteen kohteena, eikä tähän osata tarjota oikeanlaista tukea, Mariapori kertoo.

Negatiivisuuden kehästä tulisi päästä pois, mutta usein keinot ovat vähissä ja ammattilaisetkin kokevat, että heidän tekisi mieli nostaa kädet pystyyn. Mariapori neuvoo aikuisia miettimään haastavankin lapsen kohdalla ensin omaa suhtautumistaan lapseen. Kun näkee lapsessa edes muutaman hyvän asian ja tunnistaa haasteiden syyn, voidaan ottaa askel eteenpäin.

– Vaikka lapsi olisi minkälainen koheltaja, niin hänessä tulee nähdä jotain hyvää. Positiivisen palautteen kuuleminen pienissäkin onnistumisissa on tärkeää. Tämä tulee muistaa niin kotona kuin koulussa.

– Pelaaminen tabletilla, tietokoneella tai kännyköillä on yksi tämän päivän pulmista ja niiden käyttöä tulisi rajoittaa joka perheessä. Vaikka se tuottaisi tuskaa, niin tulee muistaa, että lapsi ei mene rajoittamalla rikki, Mariapori toteaa.

TerapiaPolun toimintaterapiaprosessissa ei huomioida pelkästään lasta, vaan koko perhettä. Tiivis ja rakentava yhteistyö muiden lapsen kanssa toimivien kanssa on tärkeää. Vanhempien jaksamista tuetaan muun muassa perhepolulla ja vertaistukiryhmissä.

Tätä kautta saadaan kokonaisvaltainen ymmärrys perheen tilanteesta ja osataan antaa avaimia arjessa selviämiseen. Mariapori muistuttaa, että jokainen vanhempi tekee parhaansa, eikä itseään tule syyttää. Aina on jotain tehtävissä ja apua kannattaa pyytää varhaisessa vaiheessa, oli taho sitten mikä tahansa.

– Mennään eteenpäin yhdessä pieniä askeleita kerrallaan, se riittää, Mariapori kannustaa.

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Edellinen artikkeliRadio-Tv Huvila Ky – 40 vuotta palvelua
Seuraava artikkeliKyyjärven Yhteisvastuukeräyksen tulos maan neljänneksi paras