0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Kuusiolinnaa odotetaan mielenkiinnolla Soinissa

Soinilaiset odottavat positiivisella mielellä Kuusiolinna Terveys Oy:hyn siirtymistä ensi vuoden alusta lähtien.

Tällainen vaikutelma ainakin jäi viime viikon infoiltojen perusteella. Tiistaina Eläkeliiton paikallisyhdistys oli kutsunut Kuusiolinnan edustajat kokoukseensa ja keskiviikkona yleisötilaisuus järjestettiin kunnantalolla täydelle valtuustosalille.

MAINOS
Yleisöä kiinnosti Kuusiolinnan toiminta. Soinilaiset saivat positiivisen kuvan yrityksestä.
Yleisöä kiinnosti Kuusiolinnan toiminta. Soinilaiset saivat positiivisen kuvan yrityksestä.

Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Tero Järvinen selvitti yrityksen yleistä tilannetta.

– Kuusiolinna Terveys Oy kuuluu Pihlajalinna -yhtiöön. Yrityksestä 49 prosenttia omistaa kunnat ja 51 prosenttia itse yhtiö. Yrityksessä on tällä hetkellä 4589 työntekijää ja liikevaihto on 400 miljoonaa euroa vuodessa.

– Pörssiin yhtiö lähti viime vuonna. Kuusiolinnaan ovat kuuluneet jo tämän vuoden alusta Alavus, Kuortane ja Ähtäri. Kun Soini tulee mukaan käytäntöön ensi vuoden alusta lähtien, Kuusiokuntien liikevaihto on noin 90 miljoonaa euroa.

– Soinin Sote-palveluissa on talousarviossa varattu ensi vuodelle 9 miljoonaa euroa. Henkilöstöä Kuusiolinnassa on Soinin mukaantulon jälkeen yli 800 työntekijän verran.

Palvelusopimuksen mukaan Kuusiolinna voidaan velvoittaa tuottamaan palvelut 60000 asukkaalle. Sopimuskausi on kymmenen vuotta ja sopimukseen sisältyy viiden vuoden optio eli mahdollisuus joko jatkaa tai irtisanoa sopimus.

– Ikäihmisten palvelut näyttävät suurinta roolia toiminnassa. Keskitymme myös perhepalveluihin ja kotisairaalatoimintaan. Yrityksellä tulee olemaan vakituinen sijaispooli, koska jatkuvasti kuitenkin sijaisiakin tarvitaan isolla alueella, esitteli Järvinen.

Lähipalvelut säilyvät

Pihlajalinnaan toimintojen siirtäminen säilyttää perusterveyspalvelut Soinissa. Omalla terveysasemalla säilyvät lääkäri- ja hammaslääkäripalvelut. Soinissa on pitkään askarruttanut vajaus lääkäritilanteessa. Kuusiolinnassa lääkäripalveluita tullaan tarjoamaan 3-5 päivänä viikossa. Alavudella toimii ympärivuorokautinen lääkäripäivystys.

Kuusiolinna käyttää erikoissairaanhoidon hoitoketjua, jota ohjaa hoitokoordinaattori.

– Hoitokoordinaattori käy keskustelun asian hoitamisesta eri sektoreiden kanssa. Tavoitteena on, että saadaan työikäiset hoidettua nopeasti työkuntoon. Kun tulee tarve erikoissairaanhoidolle, hoitopaikka katsotaan koko Pihlajalinnan toiminta-alueelta, kertoo Järvinen.

Kuusiolinna järjestää toimintaa Ähtärin entisen aluesairaalan tiloissa. Ähtärissä toteutetaan päiväkirurgiaa yhden päivän leikkauksina. Ähtärissä hoidetaan myös erikoislääkäripalveluna urologiaa, kardiologiaa ja monia muitakin toimintoja.

Lähimpien ambulanssien lähtöpiste jatkuu Alajärvellä. Hätätapauksessa ensihoito vie asiakkaan Seinäjoelle niin kuin tällä hetkelläkin tehdään. Ensihoito on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toimintaa.

Kunnat tai kuntayhtymä omistavat sairaalakiinteistöt ja terveysasemat. Kunnat antavat tilat Kuusiolinnan käyttöön.

Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi selvitti kuntayhtymän toimintaa.

– Kuntayhtymä toimii kuntien puolesta palveluiden tilaajana ja viranomaistehtävien hoitajana. Kuntayhtymä päättää mm. asiakasmaksut.

– Toimimme hyvässä yhteistyössä Kuusiolinnan kanssa. Kuntien edustajat ovat mukana kuntayhtymän hallinnossa. Soinista yhtymähallituksessa ovat Juha-Pekka Keisala ja Hilkka Raitanen sekä yhtymäkokouksessa Sauli Virtala ja Rami Puro.

Työterveyspuolen hoidot Kuusiolinna hankkii Dextra Työterveydeltä. Soinissa työterveyspiste tulee olemaan terveysasemalla, missä työfysioterapeuttina työskentelee Taina Tynjälä. Työterveyspalveluita pyritään tarjoamaan siellä, missä ihmiset asuvat. Toimintapisteitä on ympäri Kuusiolinnan toiminta-aluetta.


Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät