-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Ihmisen kokoisia ideoita 20 vuotta

Euroopan Unioni toi mukanaan mullistavan tavan kehittää maaseutua; ideointimahdollisuus ja päätäntävalta annettiin paikallisille asukkaille.

Seutukunnissa perustettujen yhdistysten kautta voitiin saada EU-rahaa paikallisiin hankkeisiin. Etelä-Pohjanmaan alueelle perustettiin Aisapari ry, Kuudestaan ry, Liiveri ry ja Suupohja ry. Leader-toiminnan aikaa on nyt eletty 20 vuotta.

MAINOS

Kun EU-jäsenyyden myötä lähdettiin kirjoittamaan ensimmäisiä paikallisia maaseudun kehittämisohjelmia, elettiin erilaisessa maailmassa kuin tänään.

Muutoksesta huolimatta kotiseudun merkitys ei ole kadonnut, päinvastoin globalisaatio on saanut vastapainokseen lokalisaation.

Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala toteaa, että Leader-toiminta on Aisaparin alueella, ja muillakin vastaavan kaltaisilla alueilla, erittäin tärkeää toimintaa.

– Leader-toiminta korostaa erityisesti esimerkiksi kylien yhteisöllisyyttä ja yleensä yleishyödyllisyyttä. Leader-toiminnassa voidaan kehittää tulevaisuuteen liittyviä asioita, mutta toisaalta myös vaalia alueen historiaa, että muistetaan mistä me ollaan kotoosin, Juha-Martti Kuoppala toteaa.

Leader-toiminnan 20-vuotisnäyttely kiertää Etelä-Pohjanmaan kunnissa. Näyttely kertoo Leader-toiminnan vaiheista ja merkittävistä käännekohdista. Joulukuun puoleen väliin saakka näyttely on esillä Suomen Yrittäjäopiston kiinteistössä sijaitsevan Kauhavan kaupungintalon ala-aulassa.

Marita Mattila

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät