-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Tiikerien historiaa kovien kansien välissä

Soinin Tiikerit ry on Etelä-Pohjanmaan jääkiekkoilun edelläkävijä, sillä Soinissa jääkiekon pelaaminen aloitettiin jo 1963, kun opettajapariskunta Airi ja Pekka Sarjanen muuttivat Vehulle opettajiksi.

Useita vuosia pelattiin ystävyyspelejä ja heräteltiin ihmisiä liikkumaan. Vuonna 1972 aloitettiin sarjapelit.

MAINOS

Aluksi pelattiin Soinin Sisun alajaostona, mutta keväällä 1976 perustettiin oma jääkiekon erikoisseura Soinin Tiikerit. Jääkiekon lisäksi lentopallotoiminta alkoi tuolloin ja nämä lajit ovat edelleen toiminnassa mukana seuran 40-vuotisen historian jälkeen. Välillä seuran toimintaan ovat kuuluneet jalkapallo ja kaukalopallokin.

”Monta peliä monta tarinaa” -kirjan on toimittanut Lasse Autio, jolle kirja on jo 13. kulttuuriteos. Tiikerikirjan toimituskuntaan ovat kuuluneet myös Pasi Huvila, Rami Puro ja Kalevi Saarinen.

– Kirjassa on yli 200 sivua ja reilut 300 kuvaa. Materiaali on koottu lähinnä toimittajan ja Pekka Sarjasen arkistoista, joka sisältää yli 45 mappia.

Teos etenee aikajärjestyksessä seuran alkuvaiheista aina kuluvan kauden joukkuetietoihin. Teos koskettaa varmasti tuhansia paikkakuntalaisia ja vähän naapurikuntiakin.

Autio kehuu Soinin liikuntamyönteisyyttä.

– Uusi kaukalo saatiin vuonna 1999 ja Sisun ja Tiikerien hyvällä yhteistyöllä koulun viereen rakennettiin kesän 2009 aikana tekojääputkisto ja pesäpallokenttä. Tuo oli kova voimainponnistus, mutta lopputulos oli positiivinen kokonaisuudessaan. Jääkiekon ja luistelun harrastaminen onnistuu pidemmällä aikavälillä ja olosuhteet eivät ole niin usein ongelmana.

– Samoin liikuntasalin laajentaminen toi lisäpotkua lentopallolle, josta parhaimpana saavutuksena on C-poikien sm-hopea vuodelta 2006. Nykyään seurayhteistyö Karstulan kanssa jääkiekossa ja Alajärven kanssa lentopallossa ovat tärkeitä, sillä pienenevistä ikäluokista on vaikea yksin saada joukkueita.

”Monta peliä monta tarinaa” kirjan tekoa ovat tukeneet useat eri tahot. Kirjoittajat ovat tehneet kirjaa talkootyönä. Kirjaa on saatavilla Autiolta ja muilta toimituskunnan jäseniltä. Lisäksi Soinin Kirjakaupasta saa kirjaa vaikkapa pukinkonttiin.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät