24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Metsän eläimille julistettiin joulurauha Möksyssä

Möksyn metsästysmajalla koettiin tunnelmallinen perjantai-ilta, kun siellä julistettiin joulurauha metsän eläimille. Ulkoroihut saattelivat paikalle tulijat majalle jo valtatieltä asti. Perillä odotti kynttilöin koristeltu maja ja makkaravalkeat.

Upeissa puitteissa, hämärässä illassa ja lumisissa maisemissa päästiin nauttimaan yhteisestä hartaushetkestä. Yli 50 osallistujaa seisoi ulkona majan pihassa kuuntelemassa hartaustilaisuutta ja joulurauhan julistusta.

MAINOS
– Jouluaaton ja joulupäivän aikana älköön kukaan menkö aseen kanssa metsään tai muuten hätyytelkö metsäneläviä, sillä joulurauha on julistettu metsäneläimille tuoksi ajaksi, julisti kirkkoherra Ari Auranen.

– Olette luoneet hyvin puhuttelevan ja kauniin perinteen joulurauhan julistamiseksi metsän eläimille. Tämä paikka jo omalla tavallaan on jo varsin vakuuttava ja puhutteleva ja vielä näissä talvioloissa, lumipeitteessä ja tähtitaivaan alla. Ensimmäinen joulu oli lähtökohdaltaan ihan erilainen, totesi kirkkoherra Ari Auranen.

Jouluevankeliumin jälkeen hän julisti joulurauhan metsän eläimille. -Runsaan viikon kuluttua, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme syntymäjuhla. Julistetaan siis täten yleinen joulurauha kaikille metsän asukkaille, kehottamalla tätä rauhaa kunnioittamaan sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään.

Jouluaaton ja joulupäivän aikana älköön kukaan menkö aseen kanssa metsään tai muuten hätyytelkö metsäneläviä, sillä joulurauha on julistettu metsäneläimille tuoksi ajaksi.

Möksyn metsästysseuran puheenjohtaja Ilpo Purola kertoo perinteen jatkuneen jo toistakymmentä vuotta. – Tuli puheeksi, että metsän eläimille voisi julistaa joulurauhan, hän kertoo. Siitä lähti ajatus, että seura voisi kustantaa tapahtuman, joka on kaikille avoin eikä osallistuminen ole sidottu seuran jäsenyyteen. Parhaimmillaan osallistujia on ollut jopa toistasataa.

Joulurauhan julistamiseen Möksyn metsästysmajalla osallistui suuri joukko väkeä.

Vaikka joulurauhan julistaminen tehtiin jo viikkoa ennen joulunpyhiä, vasta jouluaatto ja joulupäivä ovat metsästykseltä rauhoitettuja.

Kyläläiset Soile Leppämäki ja Tarmo Kortesaari kertoivat osallistuneensa joulurauhan julistamiseen jo useita kertoja, ja heillä oli jo toistamiseen mukana seinäjokelainen ystäväpariskunta. Leppämäen mukaan tilaisuudessa saa nauttia ihanasta luonnonrauhasta. -Täällä rauhoittuu, näkee kyläläisiä joita ei muuten näe, ja on matalampi kynnys tulla tänne kuin mennä kirkkoon, Leppämäki kuvailee ajatuksiaan tilaisuudesta.

Joulurauhan julistamisen päälle paistettiin makkaraa sekä nautittiin glögistä sekä torttukahveista. – Olette luoneet hienon perinteen, toivottavasti tämä jatkuu, Auranen päätti.

Tilaisuuden järjesti Möksyn metsästysseura. Alajärven itäosassa toimiva seura on perustettu vuonna 1962 ja sillä on noin 150 jäsentä.

Jaana Koivukoski

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät