6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Kännykkää käyttävät kuljettajat pelottavat

Neljä kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo pelkäävänsä liikenteessä kännykkää käyttäviä kuljettajia. Myös kävellessä kännykkään keskittyvät koetaan vaaratekijänä.

Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva

Liikenneturvan kampanjassa Kun ajat, aja kannustetaan ihmisiä jättämään puhelin rauhaan ajotehtävän ajaksi ja olemaan läsnä liikenteessä.

MAINOS

Liikenneturvan viime kuussa toteutetussa kyselyssä suomalaisilta autoilevilta kysyttiin, mikä pelottaa liikenteessä.

Neljä kymmenestä raportoi, että kännykkää ajon aikana käyttävät kuljettavat pelottavat. Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläisen mukaan tämä kertoo suomalaisten tiedostavan ajonaikaisen kännykänkäytön riskit.

– Liikenteessä tilanteet vaihtuvat nopeasti ja yllättäviä tilanteita tulee eteen. Jos mieli ja katse ovat poissa liikenteestä, ei niihin ennätä reagoimaan ajoissa ja korjausliikkeet tehdään usein väärään suuntaan ja myöhässä, Jääskeläinen kuvailee.

– Liikenteen turvallisuus ja sujuvuus perustuu ennalta-arvattavuuteen: kun toimitaan sääntöjen mukaan, voi luottaa toisten toimintaan liikenteessä. Kännykkään keskittyvä kuljettaja taas voi toimia arvaamattomasti. Onnettomuuksia edeltää usein äkillinen muutos liikennetilanteessa, Jääskeläinen jatkaa.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu matkapuhelimen käytön moninkertaistavan onnettomuuteen joutumisen riskin. Riskialtteinta on tekstaaminen, koska se vie katseen ja ajatukset pois liikenteestä useiden sekuntien ajaksi.

Kun ajat, aja -kampanja kannustaa olemaan läsnä

Liikenneturva kampanjoi vuodenvaihteessa kannustaakseen kuljettajia keskittymään ajaessa siihen tärkeimpään, eli käsillä olevaan ajotehtävään. Läsnäolo liikenteessä on kuitenkin tärkeää riippumatta siitä, miten ollaan liikkeellä: pyörällä, skootterilla, jalan vai autolla.

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista kokikin pelkoa myös kännykkään keskittyvistä kävelijöistä.

– Tämä kertonee siitä arkikokemuksesta, että kännykkään uppoutuneen jalankulkijan pelätään kävelevän ajoradalle tai punaisia päin, kun huomio ei ole enää liikenteessä, Jääskeläinen kertoo.

Twitterissä kannustamme keskustelemaan tarkkaamattomuudesta tunnisteella #KunAjatAja tai #tarkkaamattomuus.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät