Suomalaisen gospelin juurilla – Pro Fide Soiniin!

Mainos[adrotate banner="3"]

Uskon puolesta – Pro Fide 50 -vuotta tien päällä – alkuperäinen kokoonpano konsertoi Soinin kirkossa lauantaina 11.2. kello 18. Yhtye on vieraillut ensimmäisen kerran Soinissa jo pian sen perustamisen jälkeen, joten tässä konsertissa nostalgiaa on moninkertaisesti!

Vuonna 1966 viisi teinipoikaa, nuorin vasta 13 -vuotias ja vanhin juuri rippikoulun käynyt, ottivat turkulaisessa asunnossa käsiinsä kitarat ja alkoivat yhdessä soittaa ja laulaa hengellisiä lauluja uudella tavalla.

MAINOS

Vahva komppi oli vierasta tuon ajan hengellisessä musiikissa Suomessa. Syntyi turkulainen kitarayhtye Pro Fide (Uskon puolesta) ja samalla uutta gospelmusiikkia, jota pian säesti sähkökitarat, basso ja rummut.

Suomalaisen gospelmusiikin ”Grand Old Bandille” tuli syksyllä täyteen 50 vuotta. Kokoonpano on vuosikymmenten aikana vaihtunut. Mukana on ollut eri aikoina runsaat 40 muusikkoa.

Yhtyeen sanoma ja liikkeellä olon tarkoitus eivät ole kuitenkaan muuttuneet vuosikymmenten vieriessä. Yhä edelleen Pro Fide ”kiertää kyliä ja kaupunkeja” vanhan tunnuslaulunsa mukaisesti uskon puolesta – Jeesuksesta kertoen.

Nykyisen kokoonpanon lisäksi myös alkuperäinen ”vanha Pro Fide” on ollut liikkeellä menneiden vuosikymmenten kunniaksi eri puolilla Suomea. Vanha kokoonpano koostuu pääosin yhtyeen alkuperäisistä soittajista.

Aivan koko joukko ei ole enää liikkeellä, mutta alkuperäisistä jäsenistä on mukana kolme: Hannu Nyman sekä Matti ja Tuomo Vanhanen. Pauli Tuohioja on -70 luvun alussa yhtyeeseen tullut soittaja ja laulujen tekijä. Rummuissa avustaa Lahden seudulta Jari Heikkilä. Kiertueen tapahtumiin on saatu mukaan myös yhtyeen pitkäaikainen manageri, miksaaja ja evankelista Heikki Haataja.

Vanhan Pro Fiden ohjelmisto rakentuu yhtyeen alkuvuosien musiikille. Pro Fiden lauluissa kuuluu viime vuosisadan vahva hengellisen sanoma. Legendaariset hitit ”Oi, Jeesus Mestari” ja ”Hän muutti kaiken” kuuluvat edelleen ohjelmistoon.

– On totta, että musiikkimme herätti vahvoja tunteita ja mielipiteitä 50 vuotta sitten. Tämän päivän monimuotoinen gospel saattaa peittää alleen ja unohtaa sen, miten uutta – ja samalla myös paljon kritiikkiä synnyttänyttä – tuon ajan Pro Fide oli.

– Tarkoituksena oli silloin, ja on yhä edelleen se, että musiikki on väline, joka tuo kuulijoille sanoman maailman Vapahtajasta, Kristuksesta. Se on meille ollut ja on edelleen elämämme tärkein asia, kertoo vanhan yhtyeen laulaja Matti Vanhanen.

Kolehti Suomen Raamattuopistolle. Konsertin jälkeen tarjoilua seurakuntatalolla.

MAINOS
Edellinen artikkeliOma Säästöpankki Alajärvi avaa uusiutuneet toimitilansa
Seuraava artikkeliKyKy venyi voittoon kärkikamppailussa