Aamulla kymmenen astetta plussaa, illalla sama pakkasta – miten autoilija selviää vaihtelevissa talvikeleissä?

Mainos[adrotate banner="3"]

Kuiva pakkaskeli on hyvä talviajokeli, mutta sellaisia on tänä talvena ollut melko vähän. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anssi Vähämäki ja Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen juttelevat vaihtelevista talvisäistä ja vinkeistä talviliikenteeseen.

– Tänä vuonna on ollut aika mielenkiintoiset kelit, kun yhtenä päivänä on saattanut olla 20 astetta pakkasta ja seuraavana olla plussan puolella, pohtii Jussi Pohjonen auton ratissa.

MAINOS

– Kieltämättä vaihteluja on ollut ja ehkä se näppituntuma on, että lauha sää on ollut vallitseva, vaikka pari pakkasjaksoa onkin ollut, komppaa Anssi Vähämäki vierestä.

Mistä merkeistä voi havainnoida ajokelin muutosta – voiko ympäristöä lukea?

Lumisade ja muut selvät muutokset ovat helposti havaittavissa, mutta Vähämäki ja Pohjonen pohtivat, mihin muihin merkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota. Nollan tuntumassa pyörivä ajokeli on haastava. Tie voi olla jo pakkasella, vaikka auton lämpömittari näyttäisi vielä plussaa.

– Jos yllättäen ikkunasta alkaa tähtitaivas näkyä eli sää on seljennyt, niin tie saattaa olla jo pakkasella ja kosteus muuttunut jääksi, muistuttaa Vähämäki.

MAINOS
Edellinen artikkeliEuroopan suurimmasta kraatterijärvestä kansainvälinen vetonaula
Seuraava artikkeliHalkosaaren kesäteatterissa kaksi huippuesitystä