Maatalousyrittäjien kannattaa nyt lomailla, jos sille on syytä

Mainos[adrotate banner="3"]

Siinä, missä Mela säästi viime vuonna lomituspalveluista 20 miljoonaa, onkin tänä vuonna käytössä kymmenen miljoonaa lisärahaa. – Viime vuonna esimerkiksi sijaisapumaksut nousivat merkittävästi, mikä näkyi siinä, että syksyä kohden sijaisavun käyttö hiipui, kertoo lomatoimenjohtaja Sari Uusimäki.

Vuodesta 2015 vuoteen 2016 sijaisapupäivien määrä laski hinnankorotuksen myötä peräti yli tuhannella Alajärven, Soinin ja Vimpelin alueella.

MAINOS

– Tuottajat yrittivät olla töissä sairaanakin, koska maksut sijaisavusta nousivat niin korkeiksi. Nyt tilanne on toinen, sillä esimerkiksi sijaisapumaksu laski tälle vuodelle peräti 31 prosenttia ja se on nyt edullisempaa kuin aikoihin.

Kotieläintuotantoa harjoittavat maatalousyrittäjät voivat saada maksutonta vuosilomaa, maksullista sijaisapua, tuettua maksullista ja täysin maksullista lomitusta tietyin edellytyksin. Edellytysten pitää täyttyä lomitusajankohtana.

Sijaisapua voi saada myös sivutoiminen kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä.

Lomituspalvelut tukevat maatalousyrittäjän työssä jaksamista antamalla hänelle mahdollisuuden irrottautua hetkeksi sitovasta kotieläinten hoitotyöstä. Nyt toteutetut maksujen alennukset ovat osa maatalouden kriisipakettia, jonka tarkoitus on tukea maatalousyrittäjää hänen tärkeässä työssään.

Sijaisapua haetaan kirjallisesti

– Sijaisapua pitää hakea kirjallisesti ennen lomitustöiden aloittamista, Uusimäki muistuttaa. – Sijaisapuhakemus löytyy lomatoimiston lisäksi Alajärven kaupungin kotisivuilta sekä Melan nettisivuilta. Lomituspalveluja voi hakea myös sähköisesti Lomitusnetissä.

– Ilman Kelan/Melan päivärahapäätöksen toimittamista lomatoimistoon voi sijaisapua saada työkyvyttömyystodistuksella enintään 20 päivää, mikä sisältää seitsemän päivää ilman todistusta, kalenterivuodessa normaalilla tuntihinnalla ja 20 päivää ylittävältä osalta 33 euroa tunnilta.

Toimittamalla päivärahapäätöksen lomatoimistoon, voi sijaisapua saada koko päiväraha-ajalle normaalilla tuntihinnalla. Päivärahan hakeminen kannattaa tehdä joka kerta kun sairastuu tai sattuu tapaturma.

Sijaisapumaksuun tuli vuoden 2017 ajaksi peräti 31 prosentin alennus. – Sijaisapu antaa kotieläintuotantoa harjoittavalle maatalousyrittäjälle mahdollisuuden irrottautua sitovasta kotieläinten hoitotyöstä sairaana tai esimerkiksi perhevapaalla.

Kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä voi käyttää tuettua maksullista lomitusta 120 tuntia 12 eurolla tunti tänä vuonna, tähänkin hintaan on tullut noin euron alennus viime vuoteen.

Maksullista lomitusta voi käyttää kotieläinten hoitotöiden järjestämiseen kokonaisina päivinä tai täydentämään vuosiloma- tai sijaisapupäivää, jos on vuosilomaa hakiessaan hakenut oikeutta käyttää tuettua maksullista lomitusta.

Automaation valvontaan tarkoitettu varallaolon hinta laski tälle vuodelle viime vuoden viidestä eurosta tunti 1,50 euroon tunnissa. Maatalouslomittajan suorittaman valvontakäynnin hinta on vähintään 33,38 euroa.

Lomituspäivän kesto ja ajankohta

Lomituspäivän kesto vuosiloma- ja sijaisapupäätöksellä tarkoittaa sitä aikaa, jonka paikallisyksikkö on arvioinut keskimäärin kuluvan maatalousyrittäjän tehtäväosuuden hoitamiseen välttämättömissä päivittäisissä kotieläinten hoitotöissä.

Tämä aika on arvioitu vuosilomahakemuksen yhteydessä annettujen tietojen perusteella.

Mikäli kaikkia vuosiloman loma-ajankohtia ei ole ilmoitettu vuosilomahakemuksessa, on ne ja loma-ajan muutokset ilmoitettava lomatoimistoon riittävän ajoissa, jotta ne voidaan ottaa huomioon lomittajien työvuoroja suunniteltaessa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLaturetki ja lasten nappulahiihdot upeassa säässä
Seuraava artikkeliKokoelma kätköistä – Pohjalaisen taiteilijaliiton taidekokoelma esittäytyy