-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Kylpyläelämää ja kuntoutusta ilmaiseksi ikääntyneille

Moni ei tiedä sitä, että Kela kustantaa kuntoutuslomia myös yli 65-vuotiaille.

– Ennen Kela kuntoutti vain työikäisiä ja se on iskostunut monen mieleen, sanoo kuntoutuksen asiantuntija Nina Karlsberg Härmän Kuntokeskuksesta.

MAINOS
Nina Karlsberg Härmän Kuntokeskuksesta kannustaa ikäihmisiä hakemaan Kelan kustantamaan kuntoutukseen.

Karlsberg kertoi aiheesta Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n järjestämässä tilaisuudessa Lappajärvellä.

Härmässä on jouduttu perumaan syöpä- ja diabeteskursseja vähäisen hakijamäärän vuoksi. Karlsbergin mukaan viidakkorumpua kannattaa paukuttaa, muuten Kela voi saada signaalin tarjonnan karsimiseen.

Hakemus pitäisi postittaa vähintään kaksi kuukautta ennen kurssin alkua, mutta joskus Kelalta on saatu päätöksiä mukaan hyväksytyistä jopa edellisellä viikolla.

– Jos kuulette, että jollekin kurssille on vapaita paikkoja, ottakaa minuun heti yhteyttä ja kertokaa, että hakemus on vielä tulossa, ettemme ehdi perua kurssia. Tai jos saatte Kelalta hylkäävän päätöksen, voimme katsoa yhdessä muita vaihtoehtoja.

Härmässä kuntoutetaan ihmisiä, joilla on diabetes-, sydän- tai hengityssairaus, tietty syöpä, nivel- ja selkäreuma tai metabolinen oireyhtymä.

– Jos sairaus on niin harvinainen, että siihen liittyvää kurssia ei ole tai jos sairauksia on useampia, voi hakea moniammatilliseen yksilökuntoutukseen. Näillä kursseilla puolet kuntoutuksesta on yksilöllistä, toinen puoli ryhmäkuntoutusta.

Vaivat paperille ilman vähättelyä

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan B-lääkärintodistus. Hakemuksen voi jättää ensin ja toimittaa lääkärintodistuksen jälkeenpäin.

Hakemukseen itse laadittavassa tekstissä ei kannata väheksyä vaivojaan.
– Kuntoutuspäätöksen tekee ihminen näkemättä teitä. Jos paperissa lukee, että selviydyn ihan hyvin, kuntoutusta tuskin saa, Karlsberg neuvoo.

Kuntoutukseen voi päästä monenakin vuonna, uuden kuntoutustarpeen tai sairauden vuoksi. Lisäksi järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja, jonne voi hakea tietyn sairauden perusteella.

Omaishoitajien kuntoutus koski aiemmin vain hoitajaa, mutta nyt on tarjolla myös parikursseja, joissa osan ajasta mukana on myös hoidettava.

– Hakemuksen liitteeksi tulee kotitilanteesta lyhyt kuvaus, jonka tekee joku kunnasta kotikäynnin perusteella. Omaishoitosopimus ei ole kuntoutuksen ehto.

Tuetulle lomalle ympäri Suomen

Suomessa on suuri määrä kuntoutuslaitoksia ja kylpylöitä, joista voi pyytää tietoa kuntoutuksista. Esimerkiksi Kuntoutuskeskus Kankaanpää on erikoistunut mm. neurologisiin sairauksiin. Myös Kelalta saa tiedot kursseista.

Kelan kurssit ovat täysin ilmaisia. Lisäksi tarjolla on runsaasti myös sosiaalisten lomajärjestöjen, esimerkiksi Hyvinvointilomat ry:n ja MTLH ry:n tuettuja lomia, joilla omavastuu on luokkaa10 – 20 euroa/vuorokausi.

Tuettuja lomia järjestetään erilaisille kohderyhmille, yhtenä tarkoituksena vertaistuen löytäminen. Lomaa voi hakea joka toinen vuosi sairauden lisäksi myös erityisen elämäntilanteen vuoksi. Huono taloudellinen tilanne, omaishoitajuus, yksinhuoltajuus, työttömyys ja ikääntyminen ovat esimerkkejä.

Lomilla järjestetään kohderyhmälle sopivaa ohjelmaa, mutta osallistumispakkoa ei ole.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät