-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Viherlevä limoittaa verkkoja Lappajärvellä

Viime viikkoina Lappajärvellä verkoilla kalastaneet ovat kiinnittäneet huomiota poikkeuksellisen runsaaseen pyydysten limoittumiseen.

Paikallisen kalastajan verkoista otettu näyte paljasti ilmiön aiheuttajaksi Ulothrix-suvun viherlevän. Ulothrix-viherlevällä on erityinen kiinnittymissolu, jonka avulla se ankkuroituu erilaisille pinnoille, kuten kalaverkkoihin.

MAINOS

Levä esiintyy runsaana erityisesti viileän veden aikaan juuri syksyisin tai keväisin, ja runsaana esiintyessään se saattaa aiheuttaa ongelmia pyydyskalastukselle. Levä ei ole myrkyllinen. Aikaisempina syksyinä Lappajärven verkkoja on limoittanut myös koristelevä.

Paikoitellen Etelä-Pohjanmaalla on syyskuussa havaittu myös sinilevän massaesiintymiä. Esimerkiksi Ähtärinjärvellä sinilevää on havaittu paikoin runsaastikin ja paikallisilta on tullut huolestuneita yhteydenottoja.

Sinileväesiintymiä on havaittu myös muilla järvillä, kuten Kuortaneenjärvellä, Lappajärvellä, Kalajärvellä, Alavuden Saarijärvellä ja Kuivasjärvellä.

Lämmin syyssää on suosinut sinilevien esiintymistä. Kun sää muuttuu viileämmäksi ja tuuliseksi, tulevat esiintymät todennäköisesti häviämään. Sinilevät saattavat olla myrkyllisiä eikä sinileväistä vettä tule käyttää esimerkiksi sauna- tai talousvetenä.

Valtakunnallinen leväseuranta on päättynyt, mutta havainnoista voi edelleen ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät