-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Valtuusto viilasi kiinteistöveroprosenttia Vimpelissä

Vimpelin kunnanvaltuusto päätti vuoden toiseksi viimeisessä kokouksessaan muiden muassa ensi vuoden tuloveroprosentista ja kiinteistöveroprosenteista. Ensi vuoden tuloveroprosentiksi päätettiin yksimielisesti 22,25: se on sama kuin kuluvan vuoden tuloveroprosentti. Vt. kunnanjohtaja Seija Kinnunen kertoi, että liikkumavaraa ensi vuoden talousarvioon on hyvin vähän.

– Kuntaliiton tarjoaman veroennustekehikon mukaan ensi vuoden tuloverokertymä on 8987000 euroa nykyisellä veroprosentilla.

MAINOS

Tulovero, kiinteistövero ja yhteisövero mukaan lukien kunnan ensi vuoden verotulokertymäksi arvioidaan 10420000 euroa.

Yksimielisyyttä

Tuloveroprosentti sekä sitä seuranneen pykälän kiinteistöveroprosentit hyväksyttiin yksimielisesti, ilman valtuutettujen pyytämiä puheenvuoroja.

Vimpeli alentaa yleistä kiinteistöveroprosenttia ja vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosenttia.
Yleinen kiinteistöveroprosentti alenee 1,30:sta 1,10:een. Vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentti laskee puolestaan 0,70:stä 0,65:een.

Muun kuin vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero on 1,30, kaava-alueella sijaitsevan tontin 3,00 ja yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0,00 – eli nämä säilyvät samana myös ensi vuonna.

Yleisen kiinteistöveroprosentin laskemisella Vimpeli haluaa tukea elinvoiman kehittämistä ja samalla edistää välillisesti kuntalaisten hyvinvointia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakso (kesk.) taustoitti kiinteistöveropohdintaa kertomalla, että talouden tasapainottamistoimikunnan esitys kunnanhallitukselle oli, että koko haettu verojen helpotus olisi kohdentunut yleiseen kiinteistöveroprosenttiin.

– Keskustelimme noin tunnin, että tulisi joustoa sekä yleiseen kiinteistöveroprosenttiin että asuntojen kiinteistöveroprosenttiin. Kun olimme kriisikunta, jouduimme kiristämään kiinteistöveroja. Nyt tehty esitys kohdistuu tasaisemmin kaikkiin.

Kokouksen päätteeksi Matti Latvala esitti Haloo Vimpelin valtuustoryhmän allekirjoittaman aloitteen kunnallispolitiikan avoimuuden lisäämiseksi.

Aloitteessa esitetään avoimuuden lisäämisen keinoiksi kunnanvaltuuston kokousten lähettämisen suorina esimerkiksi kunnan nettisivujen kautta: se on yksinkertaista ja edullista ja käytäntönä useissa Suomen kunnissa.

Aloitteen allekirjoittajat toivovat, että Vimpelin kunta siirtyy tälle vuosikymmenelle ja aloittaa kunnanvaltuuston julkisten kokousten nettistriimauksen eli suorana lähettämisen esimerkiksi kunnan nettisivujen tai perustettavan YouTube-tilin kautta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät