-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

OmaisOiva-toiminta laajenee

Vuonna 2002 perustettu Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry. laajentaa OmaisOiva-toimintaansa Vimpelistä, Lappajärveltä, Alajärveltä, Evijärveltä ja Soinista Kuusiokuntien alueelle eli Alavudelle, Kuortaneelle ja Ähtäriin.

Yhdistys on saanut STEA:lta eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta alustavan päätöksen, jonka mukaan yhdistys saa valtionavustusta 140000 euroa vuodessa OmaisOiva-toiminnan toteuttamista varten täksi ja kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

MAINOS

Lopullinen päätös avustuksesta tulee tammi-helmikuun vaihteessa.

Avustuksen turvin Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n omaistoiminnan ohjaajat Tiina Silvonen ja Pia Toivola työskentelevät kokoaikaisesti.

Toisen omaistoiminnan ohjaajan työajasta suunnataan 20 prosenttia eli yksi työpäivä viikossa Kuusiokuntien Omaishoitajat ja Läheiset ry:n toimialueelle. Kuusiokunnissa toimivalla yhdistyksellä ei ole omaa työntekijää.

– Meillä on ollut yhteistyötä Kuusiokuntien omaishoitajayhdistyksen kanssa OmaisOiva-toiminnan alusta lähtien eli vuodesta 2014. Sopimusta uusittaessa sovimme, että jos saamme korotusta valtionavustukseen, viemme Kuusiokuntiin erilaisia toimintamuotoja, valottaa Pia Toivola ja jatkaa, että neuvottelut ja aikataulutus ovat vielä kesken.

Matala kynnys

OmaisOivaan kuuluu viisi erilaista toimintamuotoa. 16 tunnin mittainen Ovet-valmennus avaa ovia omaishoitajuuteen. OmaisOiva-kioskeissa järjestetään omaishoitajuutta koskevia tietoiskuja siellä, missä ihmiset liikkuvat.

OmaisOiva-kahvilat ovat avoimia tilaisuuksia, joissa voi kysyä omaishoitajuudesta, tutustua omaishoitajiin ja paikallisen yhdistyksen toimintaan.

OmaisOiva-ryhmät ovat puolestaan säännöllisesti kokoontuvia ryhmiä, joissa on mahdollisuus saada itselleen pysyvä vertaisjoukko. OmaisOivan kautta järjestetään myös tukitoimintaa, jossa huomioidaan alueen erityispiirteet tai -tarpeet.

Viime vuoden aikana OmaisOiva-toiminnan puitteissa Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:hyn otettiin yhteyttä 360 eri kertaa – joko puhelimitse tai vierailemalla Oivalassa eli yhdistyksen toimistolla Vimpelissä.

Yhteyden ottaneista sata oli uusia eli ensimmäistä kertaa yhdistykseen yhteyttä ottaneita. OmaisOiva onkin matalan kynnyksen toimintaa, jonka kautta saa neuvontaa ja tukea mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Järviseudulla OmaisOiva-toimintaan saatiin viime vuonna uusi tulokas miesten ryhmän aloittaessa toimintansa. Ryhmä suunnittelee itse toimintansa, jota haluavat tehdä. Ryhmän perusajatus on järjestää miespuolisille omaishoitajille toiminnallista tekemistä.

– Tavoitteena oli saada mukaan 15–20 miestä. Ryhmään on osallistunut yli 30 eri miestä. Ryhmä on vieraillut koripallo- ja pesäpallo-otteluissa ja käynyt esimerkiksi Evijärven tähtitornilla. Ryhmällä on miespuoliset vetäjät, kertoo Pia Toivola.

Toivola ja Silvonen haluavat painottaa, että Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n muuta toimintaa pyöritetään muiden muassa jäsenmaksuilla ja erikseen haettavilla avustuksilla.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät