1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Kylät tekevät tulevaisuutta

Maakunnassa järjestetään huhtikuussa neljä kaikille avointa tulevaisuustapahtumaa. Ilmajoen ja Kauhajoen tapahtumiin kokoontui viime viikolla yli sata aktiivista maaseudun asukasta ja kuukauden lopulla ovat vielä Kauhavan ja Alavuden illat.

Eteläpohjalaiset Kylät ja maakunnan Leader-ryhmät saivat kiertueelle kumppaneiksi UusiEP-maakuntavalmistelun ja kolme keskeistä kehittämishanketta: Järjestöt mukana muutoksessa, Yhteiskunnallinen yrittäjyys maaseudulla ja Yhteinen keittiö -hankkeen.

MAINOS

Alustajina illoissa ovat Maaseudun uusi aika -yhdistyksen puheenjohtaja Kaisu Kumpulainen ja tutkimusprofessori Hilkka Vihinen Luonnonvarakeskuksesta.


Keskusteluissa esiin kumpuavat ideat ja ehdotukset viedään päättäjien tietoon.

Aktiivisen kylän kriteerejä ovat kehittämistoiminta, yrittäjämainen asenne ja kulttuuri, listaa YTT Kaisu Kumpulainen.

– Maaseutuasuminen on yhä enemmän kylien omalla vastuulla eli edellytykset sille on rakennettava itse. Kumppanuutta ja vuoropuhelua kuntien ja yhteisötoimijoiden kanssa tarvitaan koko ajan enemmän.

Kumpulainen toivoo, että kyläyhdistykset pääsevät mukaan neuvottelupöytiin.

– Kylätoiminta on voimavara, jota voidaan hyödyntää lähipalvelujen kehittämisessä. Tähän on saatavissa myös hankerahoitusta.

Lisäksi Kumpulainen muistuttaa, että kylätoiminnan on oltava hauskaa. Vain mielekäs vapaaehtoistyö rakentaa yhteisöllisyyttä.

Sotemaku tuo mahdollisuuksia

Maaseutualueet ovat edelläkävijöitä toimijoita ja palvelumalleja yhdistävien kumppanuus- ja yhteistyömallien luomisessa, sanoo professori Hilkka Vihinen.

Yhdistyksillä jo nyt iso rooli: Etelä-Pohjanmaalla on 540 sote-alan järjestöjen jäsenyhdistystä. Soten ympärille voidaan koota kylätasolla tehtäviä esimerkiksi kylätaloilta käsin.

– Kyläyhdistykset tarjoavat jo nyt infra-, turva-, vanhus- ja päivähoitopalveluja ja niillä on syvä ymmärrys asiakkaiden tilanteesta. Yhdistysten kautta voidaan organisoida myös liikkuvia ja asiakasta lähellä olevia palveluja.

Tulevaisuusiltojen työpajoissa pääsevät alueen asukkaat ääneen. Heidän mielipiteensä ja ideansa kootaan yhteen ja viedään eteenpäin maakuntavalmistelijoiden ja päättäjien tietoon. Yhdistysten edustajien lisäksi tilaisuuksiin toivotaan kuntien luottamushenkilöitä ja virkamiehiä.

Kiertueen kustannuksiin maakunnallinen kyläyhdistys on saanut tukea Suomen Kylät ry:ltä ja maaseutuverkostolta. Ruokailun vuoksi toivotaan ennakkoilmoittautumisia kotisivulla epk.fi.

Kauhavan tilaisuus on Hela-ravintolassa keskiviikkona 25.4. ja Alavudella kokoonnutaan torstaina 26.4. Huhtamäkisaliin. Tilaisuudet aluksi on maksuton ruokailu tunnin ajan kello 16.30 alkaen, alustukset alkavat puoli kuudelta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät