Janne Kataja vierailulla Soinissa – kiusaaminen on itsekästä

Mainos[adrotate banner="3"]

Tunnettu tv-kasvo, näyttelijä, juontaja ja kouluttaja Janne Kataja vieraili Soinin yhtenäiskoululla. Vierailun aiheena oli kiusaaminen.

– Kiusaaja haluaa valtaa. Se on todella itsekästä, jos vallan haluaa mollaamalla toista. Sillä pyritään pönkittämään omaa pahaa oloa. Usein erilaisia kiusataan. Miettikää, miten tylsää olisi, jos kaikki olisivat samanlaisia, aloitti sanavalmis Kataja.

MAINOS
1-luokkalainen Oliver Silvonen vapaaehtoisena Katajan ”luottamustestissä.”

– Itseäni kiusattiin kouluikäisenä sen takia, että olin lyhyt luokallani. Itkin usein kotiin tullessani. Kysyin jossain vaiheessa isältäni, miten voisin olla toisenlainen, ettei minua kiusattaisi. Reilusti uskalsin tunnustaa kiusaamisen kodin ulkopuolelle vasta, kun olin yli 30-vuotias.

– Hyvä ystäväni, näyttelijä Aku Hirviniemi, on kertonut, että häntä on kiusattu hänen kävelytyylinsä takia. Se on persoonallisen rento. Uskallan väittää, että omalaatuinen kävelytyyli oli yksi peruste sille, että hän pääsi teatterikorkeakouluun, kertoi esimerkein Kataja.

Itseluottamuksen kautta aikuiseksi

– Lapsesta aikuiseksi kasvamiseen tarvitaan itseluottamusta. Kun luotetaan itseemme, pystytään paljon parempaan. Mutta jokaisen pitää saada kasvaa juuri sellaisena kuin olemme. Kiusaaminen syö itseluottamusta.

– Nollatoleranssi kiusaamisen suhteen on tärkeää. Jos kiusaamista on jossain vaiheessa tapahtunut, anteeksipyytäminen ja anteeksianto antavat uuden positiivisen alun kehitykselle, sanoi Kataja.

Kiusaamisluennossaan Kataja käytti loistavia esimerkkejä toisten luottamuksen osoittamisesta. Luennon järjestelyistä vastasivat Soinin kunta, Yhtenäiskoulu ja koulun vanhempainyhdistys sekä MLL.


Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliKurejoen Puutarha jo 25 vuoden ikään
Seuraava artikkeliSoinin Musiikinharrastajat aktivoituu – äitienpäiväkonsertti luvassa