0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Soinin kunnassa eletään juhla-aikaa

Tulevasta viikonlopusta alkaa Soinin kunnan 150-vuotisen taipaleen varsinaisen juhlahumun aika. Vaikka vuonna 1868 alkanutta kunnan itsenäisyyden taivalta on juhlittu erilaisin ohjelmin pitkin alkuvuotta, niin tulevat päivät ovat erityisen tärkeitä.

Soinin alueet ovat historian saatossa kuuluneet monen kunnan yhteyteen. Eteläisimmät alueet ovat kuuluneet Pirkkalaan, Ruoveteen, Keuruuseen ja Ähtäriin. Pohjoiset alueet kuuluivat Pietarsaareen, Lappajärveen ja Alajärveen.

MAINOS

Vuonna 1859 Soinista tuli Alajärven kappeliseurakunta. Soinin kunnan perustamiskokous on pidetty 24.5.1868. Virallinen kirjelmä on lähetetty viranomaisille 29.5.1868 ja kunnan 150-vuotisjuhlapäivä on sijoitettu tuolle päivälle.

Varsinainen juhlapäivä eli ensi tiistai alkaa aamupäivällä juhlavaelluksella. Kutsuvierasvaelluksella Kuninkaanpuistossa keskustellaan samalla eri teemoista tunnettujen henkilöiden alustuksilla.

Mukana ovat muutosjohtaja Asko Peltola Etelä-Pohjanmaan liitosta, rehtori Tapio Korjus Kuortaneen urheiluopistolta, Maajohtaja Nils Borstelmann Energiequelle GmgH:sta ja rehtori Tapio Huttula Humanistisesta ammattikorkeakoulusta.

Pääjuhla kaikille alkaa 13 Liikekeskuksen piha-alueella Noora Hautakankaan juontamana ja erilaisilla esityksillä ja keskusteluilla höystettynä. Samalla on myös tarjolla soinilaista perinneruokaa eli rokkaperunoita ulkosalla.

Kello 16.30 jaetaan vuonna 2017 syntyneiden vauvalahjat ja klo 17 alkaa kaikille avoin koulun kevätjuhla. Itse pääjuhlaosio on klo 18-19.30. Soinin kunnan historiaa 150 vuoden ajalta valottaa lyhyesti Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio.

Juhlapuhujana on pääjohtaja ja ministeri emeritus Jorma Huuhtanen. Musiikkiesityksiä on monipuolisesti eri kokoonpanoilla, mutta päävastuussa on Jarkko Järvenpää ja Helmenkalastajat.

Loppuilta vietetäänkin Soini 150 jameissa Tervaholvissa. Kirjasto on avoinna koko päivän iltaan saakka. Näyttelytilassa on soinilaissyntisen kuvataiteilija Paula Ollikaisen näyttely ”Lainapeite ja lupiini.”

– Toivotamme kaikki kuntalaiset, kesäsoinilaiset ja muutkin tervetulleeksi juhlaan Liikekeskuksen alueelle. Etenkin kaikki vuosien varrella kunnan toiminnassa tai yhteistyössä mukana olleet toivotaan mukaan, toivoo kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Tapahtumia jo viikonloppuna

Ennen varsinaista juhlapäivää juhlallisuudet aloitetaan jo viikonloppuna. Soinin nuorisovaltuusto järjestää nuorille suunnatun Amazing Soini Race -kilpailun. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Emmi Tiukkanen ja varapuheenjohtaja Lotta Puro valottavat tulevan lauantaipäivän kulkua hieman.

– Kilpailussa on kaksi sarjaa. Nuorempien sarja on 3.-8.-luokkalaiset ja vanhempien sarjaan voi lähteä 9.-luokkalaisista aina 18-vuotiaisiin saakka. Ideana on tutustua Soiniin keskustaajamassa kävellen pareittain.

– Reitti vie välillä maastonkin puolelle. Reitillä tarvitaan miettimistä ja hoksaamista. Kaikki rastien tehtävät liittyvät kuitenkin Soiniin ja soinilaisuuteen. Palkinnot ovat hyvät, joten kannattaa lähteä mukaan. Muistakaa ilmoittaa nuvalle etukäteen, kannustavat Nuvan edustajat.

Lähtöpaikkana on Soinin yhteistalo. Nuorempien kisa alkaa klo 10 ja vanhempien kisa klo 15.

Kuudestaan ry:n nuorisorahalla on katettu tapahtuman järjestelykustannuksia. Tapahtumaa tukevat myös Soinin Osuuspankki ja Ähtärin eläinpuisto.

Sunnuntaina 27.5. järjestetään 150-vuoden juhlajumalanpalvelus Soinin kirkossa. Kunta on mukana järjestelyissä seurakunnan kanssa. Tavoitteena on järjestää yhteiskristillinen tilaisuus, jossa olisivat mukana Soinissa toimivat kristilliset seurakunnat. Jumalanpalveluksen lisäksi kunta tulee kukittamaan edesmenneiden kunnallismiesten hautoja ennen jumalanpalvelusta.

Kunnanjohtaja Juha Viitasaaren mukaan juhlavuoden aikana on kymmeniä mielenkiintoisia tapahtumia kunnan alueella.

– Järjestöt ja seurat ovat aktiivisesti mukana tapahtumissa. Talkoohenkeä ja aktiivisuutta tarvitaan ja sitä Soinista löytyy. Toivotaan, että osallistutaan aktiivisesti vuoden tapahtumiin. Näin saadaan mieleenpainuva juhlavuosi, kannustaa Viitasaari.

Koko vuoden ohjelma on nähtävillä Soinin kunnan kotisivuilla.


Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät