0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Sinileväseuranta alkoi, vedenpinnat alhaalla

Sinileväseuranta alkoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella kuluneella viikolla. Valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluu noin 300 pysyvää havaintopaikkaa eri puolilla maata sisävesillä ja Suomen rannikkoalueilla.

Viikolla 23 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen havaintopaikoilla ei havaittu sinilevää.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella pysyviä havaintopaikkoja on tänä vuonna 25. Näistä vakiohavaintopisteistä 15 sijaitsee järvellä ja mukana ovat esimerkiksi Ähtärinjärvi, Lappajärvi, Evijärvi sekä Kuortaneenjärvi.

Viime vuosien tapaan levähavainnot tallennetaan kaikille avoimeen Järvi-meriwiki-verkkopalveluun Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan tukemaan valtakunnallista levätilanteen arviointia. Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla havaintojen tallentaminen onnistuu helposti myös älypuhelimella. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on myös mahdollista lähettää näyte analysoitavaksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukseen.

Viime päivien viileän ja tuulisen sään vuoksi pintavesien lämpötilat ovat laskeneet. Esimerkiksi Lappajärven pintalämpötila oli torstaina 11,3 astetta, mikä on pitkän ajan arvoja alhaisempi.

Pohjalaismaakunnissa on siirrytty huhtikuun tulvista paikoin ennätyksellisen alhaisiin vedenkorkeuksiin kesäkuun alussa. Toukokuu on ollut poikkeuksellisen lämmin ja vähäsateinen. Lähes koko maassa on kertynyt sadetta korkeintaan 30 millimetriä. Maaperä on kuivunut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kuivaksi. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella vesistöjen virtaamat ja vedenkorkeudet ovat alhaisia ja paikoin jopa ennätyksellisen alhaisia.

Osalla alueen järvistä vedenpinta on selvästikin tavanomaista matalammalla, osassa järvistä puolestaan normaalilla kesätasolla. Esimerkiksi Alajärven vedenpinta on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla. Säännöstellyistä järvistä juoksutetaan vettä tällä hetkellä pääasiassa luvanmukaisen minimijuoksutuksen mukaisesti.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät