1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Paalijärvellä ensimmäinen pikatriathlon

Aurinko ja lämmin etelätuuli hellivät sunnuntaina järjestettyä ensimmäistä Paalijärven pikatriathlonia. Vanhempainyhdistyksen aktiivit Kimmo Koiviston triathlon-asiantuntemuksen avustuksella olivat järjestäneet Paalijärven kauniille koululle toimivan kisakeskuksen.

Aamun mittaan osallistujia alkoi pyörineen saapua koulun pihapiiriin ja kisatunnelma alkoi kohoamaan. Osallistujia saapui kaiken kaikkiaan 39. Kaukaisin osallistuja oli saapunut Oulusta asti.

MAINOS

Ennakkovalmisteluja oli tehty jo hyvissä ajoin kevään mittaan: reitti oli suunniteltu, vapaaehtoisia värvätty, suunnitelmia tehty. Viime metreillä kisakeskus siirtyi tanssilavalta koululle, mikä osoittautuikin onnistuneeksi muutokseksi. Pitkän matkan päästä tulleille kilpailijoille järjestyi peseytymismahdollisuus ja reitit saatiin hyvin lähtemään koulun portista. Piha-alueella oli katsojille hyvin tilaa ja pieniä vesikuuroja päästiin suojaan katokseen.

Nopea kisa

Kisa starttasi kello yksi uinnilla koulun rannasta kohti Herralaa. Nopein uimari selviytyi hyisestä vedestä 500 metrin matkalta alle kymmenen minuutin. Kaikki uimarit olivat rannassa vartin sisällä lähtölaukauksesta. Uinnin jälkeen siirryttiin takaisin koulun pihaan, jossa kilpailijat riisuivat märkäpuvut, vaihtoivat pyöräilykengät ja hyppäsivät pyörän selkään 20 kilometrin matkalle kohti Kalkkitietä Vimpelin Koskelassa. Nopein pyöräilijä heitti lenkin puolessa tunnissa. Kaiken kaikkiaan pyöräilyyn käytettiin aikaa maksimissaan tunti.

Juoksu oli kisailijoiden viimeinen laji, johon ripeästi siirryttiin pyöräilystä laittaen pyörät telineeseen ja vaihtaen juoksukengät jalkaan. Viiden kilometrin juoksu kiersi idyllisissä Paalijärven maisemissa järven ympäri myötäpäivään. Ensimmäinen juoksija maalissa oli, koko kisaa johtanut Rideepiä edustanut lapualainen Juha Laitinen, joka juoksi matkan 19 minuuttiin. Eniten aikaa juoksuosuudessa kului 44 minuuttia. Laitinen suoriutui koko kisasta 58 minuuttiin.


Kilpailun pääorganisaattorit Ville Karjalainen ja Kimmo Koivisto maalissa keskustelemassa kilpailun kulusta toiseksi tulleen Jyrki Järvisen kanssa.

 

Kisahaasteen Paalijärven omalle kisailijalle Ismo Rintalalle heittänyt Kimmo Koivisto sijoittui kisassa viidenneksi Ismon ollessa seitsemäs noin kahdeksan minuutin erolla. Miehissä kolmas järviseutulaista OgolomaTriathlonia edustanut vimpeliläinen Juho Savola oli kolmastoista. Paalijärveläinen Pentti Pajala osallistui ensimmäistä kertaa triathloniin kokeilusarjalaisena.

Naisten sarjan voitti keuruulainen Heta Pohjavirta reilun tunnin ajalla. Järviseutulaisista naisista paras oli seitsemänneksi sijoittunut Sanna Turja, jolle Virpi Ohramaa hävisi vajaalla minuutilla sijoittuen kahdeksanneksi. Heti yhdeksänneksi sijoittui Ulla Takala ja viidenneksitoista Anniina Rintala.

Kisaan osallistui myös näkövammainen, sitkeä urheilija, Perhosta kotoisin oleva Heikki Mäkelä. Tämä oli Mäkelälle ensimmäinen triathlon, johon hän osallistui. Päätavoite kaudelle on Joroisissa heinäkuussa järjestettävä triathlon. Siellä Mäkelä osallistuu puolimatkalle, joka sisältää 1.9 km uintia, 90 km pyöräilyä ja puolimaratonin eli n. 21 km juoksua. Heikki Mäkelä oli käynyt Koiviston kanssa tutustumassa reitin uimaosuuteen ja juoksulenkkiin. Pyöräilyosuuden hän oli aiemmin ajanut kaverinsa kanssa. Mäkelällä on synnynnäinen silmäsairaus, joka heikentää näkökykyä koko ajan. Se ei hänen menoaan haitannut, kokonaistilastoissa hän sijoittui kahdenneksitoista.

Järviseutulaisia triathlonisteja maalissa oikealta Ismo Rintala, Juho Savola, Virpi Ohramaa, Sanna Turja, Anniina Rintala, Ulla Takala, Kimmo Koivisto ja Heikki Mäkelä.

<br<

Kisa sujui hyvin ja joutuisasti. Vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin, vain pieniä pintaruhjeita jouduttiin paikkailemaan. Nopeatempoisessa kisassa riitti seurattavaa koululle saapuneelle yleisölle. Kisakunnosta piti huolta vanhempainyhdistyksen kanttiini ja makkaragrilli. Kuuluttuja piti yleisön kärryillä kilpailun etenemisestä. Kokonaisuudessaan kilpailu oli hyvin järjestetty ja se saikin osallistujilta kiitosta etukäteisinformaatiosta, järjestelyistä ja kauniista maisemistaan lenkin varrella. Mahdollisesti triathlon-kilpailu nähdään Paalijärvellä myös ensi kesänä.

Suvi Honkaniemi

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät