Naisten runonäytelmä itketti ja nauratti

Mainos[adrotate banner="3"]

Yleisöltä tulvi ihastuneita kommentteja Vimpelissä nähdyn runonäytelmän jälkeen. Järvilakeuden kansalaisopiston runopiirin esitys käsitteli naisen elämän kipukohtia ja onnen hetkiä tunnelman vaihdellessa surumielisyydestä huumoriin. Tehosteena olivat Satu Lumiahon soittamat viulukohtaukset.

Esityksen seitsemän lausujaa ovat kotoisin Evijärveltä, Kortesjärveltä ja Alahärmästä. Vieno-Maria Mäkelä ei sairastumisen vuoksi ollut mukana, joten Vimpelissä nähtiin hieman lyhennetty versio.

MAINOS

Evijärvelle saatiin viime syksynä pitkästä aikaa runopiiri Raili Järvisen aloitteesta. Järvinen kertoo, että harjoituksiin kokoonnuttiin välillä kaksikin kertaa viikossa.
– Etenimme pienin askelin, otimme aina uutta mukaan ja aloimme vähitellen luoda runoihin tunnelmaa.
Kaikki porukan naiset ovat harrastaneet runoutta jo pitkään. Esimerkiksi Raili Järvinen on lausunut yleisölle kansakouluikäisestä näihin päiviin asti.
– Koulussa oli erittäin innokas opettaja, joka harjoitutti oppilaita erilaisiin tilaisuuksiin ja ”henkisiin kilpailuihin”, joita ennen järjestettiin, Järvinen kertoo.

Ennen näytöstä Vimpelissä naiset pohtivat kahvipöydässä runojen merkitystä.
– Minä ainakin saan ihan valtavasti voimaa runoista, yksi pohti.
– Runon merkitys riippuu paljon siitä, mitä painotat, toinen sanoi.

Naiset totesivat, että välillä eteen tulee vaikeita tekstejä, jotka eivät heti avaudu.
– Kun sitten saa selville, mitä runossa sanotaan, siihen tykästyy aina vain enemmän ja enemmän.
– Tässä iässä jotkut runot tuntuvat ihan erilaisilta kuin nuorempana.
– Elämän eri vaiheissa runot antavat erilaisia merkityksiä, kiteytti Raili Järvinen.

Ahkeran työn tulos

Ohjaaja Eija-Irmeli Lahti kertoo valinneensa näytöksen yli 40 runoa piiriläisten ehdotusten joukosta. Mukana on sekä tunnettua että paikallista runoutta. Paikalliset poimittiin vuonna 2014 julkaistusta kirjoittajapiirin antologiasta, josta löytyi myös esiintyjien omia tuotoksia.

Näytelmän työstämisessä auttanut Lahti toteaa, että varsinaisesta ohjaustyöstä ei voida puhua, koska enimmäkseen piiriläiset harjoittelivat esitystä keskenään.
– Olen ehdottanut, että se nähtäisiin syksyllä vielä toisen kerran Evijärvellä, Lahti sanoo.

Vimpelissä runonaiset vierailivat Terttu Viidan aloitteesta. Viita näki ensiesityksen Evijärvellä ja ihastui siihen.
– Se jotenkin kosketti minua naisena. Ja sitä kunnioittaa noiden ihmisten työtä, tuollainen ei nimittäin ihan itsestään synny. He ovat nähneet hirvittävän vaivan, Viita pohtii.
Tilaisuudessa oli SPR:n Vimpelin osaston ja Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksen järjestämä ilmainen kahvitarjoilu karjalanpiirakoineen ja leivoksineen.

Leivoksia, karjalanpiirakoita ja kahvia ennen näytöstä tarjoilivat Kaisa Alanen SPR:n Vimpelin osastosta ja Sirkka Ahvenkoski Eläkeliiton Vimpelin yhdistyksestä.

Anne Savela

MAINOS
Edellinen artikkeliVimpelin talous vahvistui viime vuonna
Seuraava artikkeliTappiot vieraskentiltä Superpesiksessä