1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Vimpelin talous vahvistui viime vuonna

Maanantai-iltana kokoustanut Vimpelin kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden 2017 tilinpäätöksen, jonka tulos on 961 529,27 euroa positiivinen. Vuosikate on 1 825 451,75 euroa eli 613,80 euroa asukasta kohti. Taseessa ollut 710 776,92 euron suuruinen alijäämä saatiin katettua kokonaan viime vuoden tilinpäätöksessä.

Viime vuoden verotulot olivat noin edellisvuoden tasolla. Verotuloja kirjattiin 10 642 317,91 euroa verotuloja, joka on 12 688,63 euroa edellisvuotta enemmän. Valtionosuuksia kertyi 8 129 709 euroa.

MAINOS

Tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen esitellyt hallinto- ja talousjohtaja Seija Kinnunen kertoi muiden muassa, että kunta on pystynyt lyhentämään lainakantaansa sekä pitkä- että lyhytaikaisten lainojen osalta. Lyhtyaikaisia lainoja lyhennettiin puolen miljoonan ja pitkäaikaisia lainoja 565 134 euron edestä. Kriisikunnan tunnuslukujen raja-arvoista Vimpelissä ylittyvät edelleen kuntakonsernin suhteellinen velkaantuneisuus ja tuloveroprosentti, joka on vähintään prosenttiyksikön korkeampi kuin kaikkien kuntien painotettu tuloveroprosentti.

Rahaa markkinointiin ja saunaan

Valtuusto hyväksyi yksimielisesti määrärahan Vieresniemen saunarakennuksen uudistamista varten. Kunnanhallitus oli esittänyt 25 000 euron suuruista määrärahaa. Kunnanjohtaja Timo Kärkkäinen totesi, että tarkoituksena on uusia koko saunarakennus, joka ei täytä tämän päivän vaatimuksia. Alun perin vuonna 1987 rakennettu ja kymmenkunta vuotta sitten laajennettu ja peruskorjattu saunarakennus on ollut viime vuosina etenkin avantouimareiden ahkerassa käytössä.

Keskustan Yrjö Koivukoski ehdotti, että määrärahaa suurennettaisiin 40 000 euroon asti, jotta saadaan suurempi sauna ja suunnitelma loppuun. Valtuusto hyväksyi Koivukosken ehdotuksen yksimielisesti. Kunnan markkinointiin hyväksyttiin 15 000 euron lisämääräraha. Kunta lisää tämän vuoden aikana näkyvyyttä ja viestintää sekä tekee kunnanjohtaja Kärkkäisen mukaan markkinointitoimenpiteitä.

Haloo Vimpelin valtuustoryhmä jätti kokouksen päätteeksi hyvinvointia koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoryhmä osallistui toukokuun alkupuolella Asumista ja hyvinvointia -messuille ja kysyi kuntalaisilta, millaisia ideoita heillä on hyvinvoinnin edistämiseksi. Vastauksia saatiin 146.

Aloitteen allekirjoittajat esittävät, että kunta selvittää lapsiperheille myönnettävien lastenhoidon ilmaisviikonloppujen järjestämisen kustannuksia ja mahdollisuuksia sekä ottaa ilmaisviikonloput käyttöön osana lapsiperheitä tukevaa palvelupakettia. Haloon mielestä kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen on yksi kunnan perustehtävistä.

Jotta perhe voi kokonaisuutena mahdollisimman hyvin ja ongelmia kyetään ennaltaehkäisemään, on myös perheen vanhempien oma aika ensiarvoisen tärkeää. Vanhempien omaa aikaa ja aikaa parisuhteen vaalimiselle ei kuitenkaan ole aina helppoa järjestää. Aloitteen allekirjoittajat toteavat, että vaikka aikaa pystyisikin järjestämään, ei kaikilla ole käytettävissään sellaista sosiaalista turvaverkkoa, jonka avulla esimerkiksi lastenhoito voitaisiin järjestää.

Nettilähetyksen ensi-ilta

Vimpelin kunnanvaltuuston kokous lähetettiin ensimmäistä kertaa netissä. Ennen kokouksen alkua nettilähetystä kunnanvaltuuston istuntosalissa toteuttamassa ollut Kyyjärven Mediamyllärit ry:n Veikko Huumarkangas opasti valtuutettuja konferenssimikrofonijärjestelmän käytön kanssa ja esimerkiksi siinä, että puheenvuorot pidetään omalla paikallaan istuen.
– Älkää antako härpäkkeiden häiritä. Tämä on kunnan markkinointia parhaimmillaan, älkää antako sen kangistaa.

Huumarkangas ja Aaro Toppinen ovat konkareita kunnanvaltuustojen kokouksia koskevien nettilähetysten toteuttamisessa. Kyyjärvellä valtuuston kokouksia pystyi kuuntelemaan ensin nettiradiossa kahden vuoden ajan. Kuvan kanssa lähetyksiä on toteutettu jo kymmenen vuoden ajan.
– Haluamme viedä päätöksenteon kotisohvalle saakka, toteaa Huumarkangas.

Lähetyksen voi katsoa jälkikäteen, esimerkiksi Vimpelin kunnan kotisivulle tulevasta linkistä.
– Monet valtuutetut katsovat tallenteen. Vuosien takaisiakin kokouksia katsotaan, kun halutaan palauttaa mieleen päätösten taustat, tietää Kyyjärven Mediamylläreiden sihteeri Aaro Toppinen.

Tällä hetkellä Mediamyllärit toteuttaa kunnanvaltuustojen kokousten nettilähetyksiä Kyyjärvellä, Perhossa ja Vimpelissä. Karstulaa on lähestytty tarjouksella. Petäjävedellä vastaavaa käytäntöä toteutettiin pitkään.

Nettilähetystä voi seurata netin kautta älypuhelimella, tabletilla ja tietokoneella sekä Keski-Suomen alueella televisiosta. Latausten määrä saadaan selville reaaliajassa. Tosin Vimpelissä lähetystä toteutettaessa Toppinen ja Huumarkangas eivät päässeet palvelimelle palomuuriongelman takia.

Vimpelinkin valtuuston kokousten nettilähetykset tehdään monikameratuotantona. Kuvauksessa käytetään lähikuvaa, eli kun valtuutettu tai vaikka kunnanjohtaja puhuu, hän on yksin kuvassa. Netin välityksellä kokousta seuraava näkee myös esimerkiksi kokouksen aikana näytettävät PowerPoint-esitykset.

Nettilähetykset tehdään monikameratuotantoina.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät