1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024

Neljäs Rokulitriathlon veti väkeä Alajärvellä

Alajärven Rokulipäivien yhteydessä kisailtiin tänäkin vuonna Jokamiehen Rokulitriathlon.

Yhden miehen, Kimmo Koiviston, unelmasta neljä vuotta sitten syntynyt kisa on muodostunut lajin harrastajien keskuudessa jo tietynlaiseksi legendaksi. Järviseudun Pallokerhon ja Koiviston kokoaman talkooporukan voimin järjestettävä kisa keräsi tänä vuonna ennätykselliset 119 kisailijaa kauniiseen Kirkkorantaan.

Paikaliinen OgolomaTriathlon. Ryhmä harrastajia ilman virallista seuraa. Vasemmalta Ismo Rintala, Sanna Turja, Virpi Ohramaa, Kimmo Koivisto, Juho Savola ja Anniina Rintala. Kuva: Sirkka-Liisa Koivisto.

Kaukaisimmat kisassa edustaneet seurat olivat Helsingistä ja Rovaniemeltä. Keski-Pohjanmaa ja Oulun seutu olivat myös hyvin edustettuina. Oulusta päin toimivaa TriBase valmennusryhmää vetävä, sääriamputoitu paratriathlonisti Jussi Lotvonen oli jälleen paikalla sekä itse kisaamassa 1/8 -sarjassa, että valmennettaviensa tukena.

Valmennusryhmällä oli jopa omat mestaruuskisat Rokulitriathlonin yhteydessä. Naisten ¼- matkan voittaja Hanna-Mari Simpanen pokkasikin näin ollen Alajärveltä kaksi ykköspokaalia! Seuraavaksi Simpanen kilpailee kahden viikon kuluttua Joroisilla SM-kisassa ja myöhemmin Tallinnassa.

Miesten ¼-kisan voittaja oli myös Suomen kärkitriathlonisteja, TriBase/OTC:ä edustanut Panu Lieto, joka on myös tämän hetken kovin triathlonistiuimari Suomessa.

Rokulitriathlon on järjestetty nimenomaan matalan kynnyksen kisaksi, kisaksi jossa lajia voi kokeilla turvallisesti ja rauhassa. Tänäkin vuonna mukana oli useita ensimmäiseen triathlonkisaansa osallistuneita kilpailijoita.

Eräs heistä, kisan nuorimpia, ellei nuorin, osallistuja oli vimpeliläinen Viivi Pekkala, joka teki kokeilusarjassa hienon suorituksen. Viivi oli kisan jälkeen iloinen ja tyytyväinen ja lupasi ehdottomasti kisailla uudelleen.

Kisassa olivat mukana myös perholainen, Tonnin Polokasu Joroisiin, Heikki Mäkelä ja kilpauimaritaustainen Timo Liukko Jyväskylästä. Sekä Mäkelä että Liukko ovat näkövammaisia ja vamma luonnollisesti aiheuttaa haasteita niin elämässä kuin harrastuksissakin.

Liukko oli mukana Rokulitriathlonilla jo viime vuonna, Mäkelälle Rokulikisa oli puolestaan uusi tuttavuus. Kisailua hän on kokeillut aiemmin tänä vuonna Paalijärven pikatriathlonilla. Joroisten SM-kisan ½- matkalle tähtäävät miehet pitivät Rokulitriatlonia hyvänä esikisana.

Mäkelälle oli lisäksi järjestetty oppaat kaikkiin lajeihin; veneopastus on hänelle uusi asia, joten sitä oli tärkeä harjoitella ennen Joroisten isoja kisoja. Heikki haluaakin vielä kerran välittää suuret kiitoksensa oppailleen Valtteri Salolle, Mika Suosalolle ja Arto Kalliokoskelle.

Vaikka kisan järjestäminen on kova ponnistus JPK:lle ja etenkin Koiviston omalle talkooporukalle, kilpailijoiden hymyt ja vuolaat kiitokset upeasta kisasta ja hienoista järjestelyistä kyllä palkitsevat.

Kisan henki on kilpailijoiden mukaan ainutlaatuinen, järjestelyt erään osallistujan mukaan ”suorastaan maailmanluokkaa” ja kilpakumppanien ja etenkin yleisön kannustus sellaista, jota ei koe juuri missään muualla. Näiden kaikkien vuoksi ”Rokulit” onkin taas merkitty jo valmiiksi monen kisaajan ensi vuoden kilpailukalenteriin.

Vielä lopuksi: Kisan isä, Kimmo Koivisto suoritti itse ¼-kisan kunniakkaasti 15 tunnin talkoopäivän jälkeen, sijoittuen yhdeksänneksi ja aikakin parani huikeat 6 minuuttia viime vuodesta. Kimmon tähtäin on nyt siirretty yhdessä ystävänsä Heikki Mäkelän kanssa kahden viikon päähän Joroisten puolimatkalle.

Kisa pähkinänkuoressa: Matkat: ¼- matka, pitkä M/N: uinti 950m, 45 km pyöräily, 10.5 km juoksu. 1/8-matka, lyhyt M/N: uinti 475m, 22,5 km pyöräily, juoksu 5,25 km. Viesti eli joukkuesarja, sekasarja: 1/8- matkat. Kokeilusarja: Uintiosuus oman jaksamisen mukaan, pyöräily ja juoksu joko ¼ – tai 1/8-matka, ei jaeta sijoituksia.

Kilpailua sponsoroivat Ankkurien hiihto- ja suunnistusjaosto, Op, Taksi Pekka Koskela, V&J Halla-aho, T&T Rajala Oy, Rakennuspalvelu Rajala Ky, Hotelli-ravintola Alvariini, Kuljetusliike Peltomäki, Penttilä Taisto Oy, Nuohouspalvelu Miko Mäkelä, Autoyhtymä Mertaniemi, Koskenvarren highlander-tila, Harjun auto Oy, Huoltopiste Esa Linna, Järviseudun kotitalouskonehuolto, Pulkkisen.fi, Alajärven lääkintävoimistelu, Koulutettu hieroja Pekka Yli-Juuti, Jalka-sairaanhoito Eini Korhonen Tmi, Kauneusstudio ilme, Kurejoen puutarha, Koskenvarren saha ja höyläämö, Arkkitehtitoimisto Tuomela Ky, Huoltamo Latvala Ky, Vuokrakirppis Adeliina, Kuljetusliike Raja-aho, EVT rakennus, Peltisepänliike Arto Turja, Rinteen putki Ky, Rakennuspalvelu Turja Oy ja Kangaskulma MY-H.