0.5 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Kärkkäiselle ero, Haloo Vimpeli nosti metelin

Maanantaina kokoustaneella Vimpelin kunnanvaltuustolla oli esityslistassaan yksi asia: kunnanjohtajan virka eli eron myöntäminen kunnanjohtajalle.

Tammikuun lopussa Vimpelin 12. kunnanjohtajaksi valittu Timo Kärkkäinen ilmoitti kunnanhallitukselle viime keskiviikkona osoittamassaan kirjeessä, että hän on purkanut virkasuhteensa perhesyiden takia 22.8.2018, joka oli myös hänen viimeinen virassaolopäivänsä.

MAINOS

Sittemmin Kärkkäisen erosta on paljastunut uusia yksityiskohtia. Kokouksen jälkeen tapetille nousivat myös kunnan menettelytavat ja asiakirjojen julkisuus.

Kunnanhallitus kokoontui ennen valtuustoa ja esitti, että Kärkkäiselle myönnetään ero kunnanjohtajan virasta siten, että viimeinen virassaolopäivä on 22.8.2018. Perusteena on se, että viranhaltija voi purkaa virkasuhteen päättymään välittömästi. Valtuusto myönsi Kärkkäiselle eron puheenvuoroitta.

Vimpelin valtuuston kokouksissa harvoin nähty ja kuultu kalabaliikki puhkesi, kun Haloo Vimpelin Matti Latvala tiedusteli, miksi esityslistassa ei ole Muut asiat -kohtaa.

Valtuuston puheenjohtaja Seppo Tuomisalo (HV) sanoi, että puheenvuoroista olisi pitänyt ilmoittaa etukäteen ja vetosi kunnan hallintosääntöön. Tuomisalo päätti kokouksen lukematta valitusosoitusta. Hän totesi, että asioista voidaan puhua myöhemmin.

Kunta halusi
virkasuhteen päättyvän

Vimpelin kunta tiedotti viime keskiviikkona eli 22.8. iltapäivällä, että Kärkkäinen jättää Vimpelin kunnanjohtajan tehtävät perhesyihin vedoten.

Maanantaina 20.8. kokoontunut kunnanhallitus oli kuitenkin päättänyt esittää valtuustolle, ettei Kärkkäisen virkasuhdetta jatketa 31.8. päättyvän koeajan jälkeen. Perusteena oli, ettei Vimpelin kunta työnantajana ole tyytyväinen Kärkkäisen työtuloksiin.

Kärkkäisen kanssa oli käyty kehityskeskusteluja virkasuhteen hoitamiseen liittyvistä asioista kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Laakson (kesk.) ja valtuustoa johtavan Seppo Tuomisalon kanssa.

Hallituksessa Kärkkäisen viranhoitoon liittyviä asioita käsiteltiin kaksi kertaa sekä huhtikuussa että toukokuussa ja kerran heinäkuussa. Keskusteluissa oli ollut esillä asioita, joihin kunnanjohtajan oli toivottu kiinnittävän viranhoidossaan huomiota.

Kärkkäinen oli kutsuttu kunnanhallituksen ja kunnanjohtajan väliseen neuvotteluun johtajasopimuksesta 12. kesäkuuta, mutta hän ei saapunut paikalle.

Monta kysymystä

Haloo Vimpelin valtuutetut Matti Latvala, Pasi Sova ja Terhi Honkonen protestoivat valtuuston kokouksen päätteeksi sitä, ettei valtuutetuille annettu mahdollisuutta keskusteluun kunnanjohtajan virasta varsinaisten pykäläasioiden jälkeen. Latvala penäsi, miksei asioista voitu keskustella.

– Tämä on käsittämätöntä valtuutettujen ja valtuuston halveksuntaa. Jos tämä on se kuva, mitä halutaan antaa kuntalaisille tämän kunnan kuntapolitiikasta, olen pettynyt. Tässä ei toimittu siten, mikä olisi ollut järkevää poliittisesti, puhisi Terhi Honkonen ennen valtuustosalista poistumistaan.

Matti Latvala kertoi kokouksen jälkeen, että hän olisi halunnut kysyä menettelytavoista, sillä kunnanhallituksen 20.8. pidetyn kokouksen esityslistaa tai pöytäkirjaa ei julkaistu Vimpelissä aiemmin totuttuun tapaan netissä. Pöytäkirja on ollut netissä vasta 27.8. iltapäivästä lähtien.

– Millä perusteella kunta salaa pöytäkirjojaan? Virallisen kokouksen pöytäkirja laitetaan aina julki.

Myöskään lehdistölle ei toimitettu sähköpostitse 20.8. pidetyn kokouksen esityslistaa tai kokouksen jälkeistä lehdistötiedotetta, kuten Vimpelissä on ollut jo pitkään tapana.

Terhi Honkosen mukaan kokouksenjälkeisessä tuohtumisessa ei ollut kyse Kärkkäisen asiasta vaan kunnallisdemokratiasta ja avoimuudesta.

– Valtuuston puheenjohtaja tiesi, että meillä on asiaa ja kysyttävää.

Haloo Vimpelin valtuustoryhmä jätti Tuomisaloa lukuun ottamatta osallistumatta valtuuston kokouksen jälkeen pidettyyn valtuuston iltakouluun, jonka aiheina olivat kunnan strategia ja talousarvio. Seuraavan kerran Vimpelin kunnanvaltuusto kokoustaa maanantaina 10. syyskuuta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät