Järviseudun omaishoitajayhdistyksen toimintaa viedään myös Kuusiokuntien alueelle

Mainos[adrotate banner="3"]

Järviseudun ja Kuusiokuntien Omaishoitajayhdistykset ovat tehneet takavuosina hyvää yhteistyötä, mutta sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen vuodelle 2018 myöntämän rahoituksen avulla Järviseudun yhdistyksen toimintaa on voitu joltain osin viedä myös Kuusiokuntien alueelle.

Yhteistyön tavoitteena on pystyä palvelemaan alueen omaishoitajia entistä paremmin. Toimintaa on käynnistetty kevään aikana ja nyt syksyllä yhteistyö on saanut jatkoa.

MAINOS

Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n OmaisOiva -toiminnan ohjaaja Tiina Silvonen kertoo, että Kuusiokuntien puolella toiminta omaishoitajayhdistyksessä on ollut vapaaehtoisuuteen perustuvaa, eikä yhdistyksellä ole ollut palkattua työntekijää eikä oikein edes resursseja hakea rahoitusta sellaiseen.

Koska Järviseudun puolella asiasta on pitkä kokemus ja vakiintunut toiminta, virisi ajatus Järviseudun alueen toiminnan laajentamisesta myös Kuusiokuntiin. Nyt ensimmäisen puolen vuoden kokemuksella on selvää, että toiminta tulee varmasti jatkossakin kattamaan Järviseudun alueen lisäksi myös Kuusiokunnat.

Nykyisen yhteistyösopimuksen mukaan Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry on sitoutunut antamaan omaistoiminnanohjaajan työajasta parikymmentä prosenttia Kuusiokuntien yhdistyksen käyttöön.

Käytännössä tämä tarkoittaa vuosittain yhden Ovet -valmennuksen sekä tarvittaessa yhden vapaaehtoiskoulutuksen järjestämistä yhteistyössä Kuusiokuntien yhdistyksen ja muiden toimijoiden kanssa.

– Lisäksi toteutamme OivaHetki-päivystyksiä, jotka antavat omaishoitajille mahdollisuuden keskusteluun sekä omaishoitoon liittyvän tiedon ja tuen saamiseen, kertoo Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n OmaisOiva -toiminnan ohjaaja Tiina Silvonen.

– Nämä päivystykset toteutetaan vuoroviikoin Alavuden, Kuortaneen ja Ähtärin Ikätorin tiloissa. Juttutuokioon voi varata ajan ennakkoon tai poiketa paikalle ilman ajanvarausta.

Omaistoiminnanohjaaja Pia Toivola vastaa työikäisten omaishoitajien ja erityislapsiperheiden omaishoidon asioista ja Tiina Silvosen kohderyhmänä ovat ikääntyneet omaishoitajat.

OivaHetki -päivystysten aikatauluista saa lisätietoa omaishoitajayhdistyksistä, Kuusiolinnan palveluohjaajilta sekä osoitteesta tietoaomaishoitajille.fi.

– Omaishoitajuus on erityinen ja usein raskas elämänvaihe, jolloin tuen tarve kasvaa. Läheisen sairastuminen tulee usein varoittamatta, perhe ei ole enää sellainen kuin aiemmin ja tulevaisuus näyttäytyy erilaisena.

– Äärimmäisen tärkeää uudessa elämänvaiheessa on uskallus kertoa tilanteestaan muille, pyytää apua ja ottaa sitä vastaan. Omaishoitajan ei tarvitse jaksaa yksin, hänellä on lupa kysyä ja saada vastauksia, Silvonen sanoo.

– OivaHetket tarjoavat mahdollisuuden jutella luottamuksellisesti yhdistyksen työntekijän kanssa omaishoitoon liittyvistä tunteista, ajatuksista ja käytännön asioista. Toivomme, että kynnys yhteydenottoon on mahdollisimman matala ja juttutuokioon on helppo tulla.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin ja Lappajärven kirjastoissa alueemme tyytyväisimmät asiakkaat
Seuraava artikkeliMistä löytyy Vuoden kylä 2018?