Joka toinen suomalainen käyttää heijastinta

Mainos[adrotate banner="3"]

Liikenneturvan seurantojen mukaan vuonna 2017 noin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta pimeän aikaan. Unohdus on suurin syy heijastimen käyttämättömyyteen.

Liikenneturvan tekemien seurantojen mukaan lähes joka toinen (47 %) suomalainen varustautuu heijastimin pimeään aikaan ulkona liikkuessaan.

MAINOS

Liikenneturvan kyselytutkimukseen vastanneista reilu kolmasosa (36 %) tunnustautuu heijastimen raskassarjalaisiksi ja kertoo käyttävänsä heijastinta aina pimeällä. Yleensä heijastinta käyttää kolmasosa (35 %) ja joka kymmenes (yhdeksän prosenttia) vain, jos heijastin on vaatteessa valmiina.

Kun Liikenneturva kysyi syitä heijastimen käyttämättömyyteen, nousi listan kärkeen unohdus. Viidesosa kertoo, ettei liiku pimeän aikaan alueilla, joilla liikkuu myös autoja. Heijastimen käytön hankaluus tai haluttomuus sen kiinnittämiseen joihinkin vaatteisiin olivat myös käytön esteinä.

Muutama ei ollut löytänyt itselleen sopivaa tai kivaa heijastinta. Reilu kymmenesosa kertoi käyttävänsä heijastinta vain ulkovaatteissaan ei arkireleissä.

– Yleensä varustautumiseen kiinnittää hieman enemmän huomiota, kun lähtee vaikkapa lenkille tai happihyppelylle. Silloin tulee herkemmin mietittyä myös heijastinasioita kuin aamulla töihin tai kouluun lähtiessään, jolloin keskittyminen on tulevassa päivässä, aprikoi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Heijastimen helppokäyttöisyys tärkeintä

Kun suomalainen lähtee valitsemaan heijastinta, on yleisin valintaperuste sen helppokäyttöisyys. Lähes kolmasosa (29 %) haluaa varmistua heijastimen tyyppihyväksynnästä ja neljäsosa kertoo suosivansa valmiina vaatteissa olevia heijastimia – tai heijastavia kohtia. Kyselyyn vastanneista lähes neljä kymmenestä (38 %) kertoi myös suosivansa ulkovaatteita, joissa on heijastavia yksityiskohtia.

– Kun heijastavat yksityiskohdat on valmiiksi tikattu kiinni ulkovaatteeseen, ei hajamielisimmänkään heijastimen käyttäjän tarvitse kulkea naru sormessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että käyttö ja pesu kuluttavat myös pinnan takaisinheijastavuutta. Eli silloin tällöin olisi syytä tarkistaa heijastavien pintojen kunto esimerkiksi nopealla fikkaritestillä, Karvonen vinkkaa.

Joka viides arvostaa heijastimen ulkonäköä. Valikoima laajenee vuosi vuodelta, joten heijastinhyllyistä löytynee jokaisen makuun sopiva.

– Kun heijastin näyttää kivalta ja sopii tyyliin, tulee sitä myös käytettyä. Heijastin toimii kaulaliinan tai pipon tavoin myös oivana asusteena. Erilaisilla heijastimilla voi myös säväyttää: on saappaanvarteen kiinnitettävää heijastinta, rannenauhaa tai laukun sankaan suunniteltuja heijastimia. Eikä tarvitse tyytyä vain yhteen, heijastimissa enempi on parempi, Karvonen summaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliKuntohoitaja eläkkeelle hymyssä suin
Seuraava artikkeliAvoimuus ja talous tapetilla Vimpelissä