-2.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Selkäviikolla rakastetaan selkää

Valtakunnallista selkäviikkoa vietetään 15.-21. lokakuuta. Selkäviikon ja maailman selkäpäivän (16.10.) tämänvuotinen teema on ”Rakasta selkääsi” (”Love Your Spine”).

Teemalla kannustetaan ihmisiä huolehtimaan selästään ja suhtautumaan siihen rakastavasti. Selkäviikolla paikallisissa selkäyhdistyksissä on maksuttomia, kaikille avoimia tapahtumia.

MAINOS

Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Tutkimusten mukaan monipuolinen ja säännöllinen liikunta suojaa selkävaivoilta, ja liikunnalla on myös kipua lievittävä vaikutus.

Selkäkipuisen kannattaa kokeilla eri liikuntamuotoja ja löytää itselleen mieluisin tapa liikkua. Se voi olla myös arkiliikuntaa. Kuntoutumisessa ja selkäkivusta toipumisessa keskeistä on myös oma suhtautuminen kipuun.

– Kipeää selkää ei kannata kokea vihollisena, vaan tärkeää olisi kuunnella omaa selkäänsä ja ymmärtää kivun syitä. Selkäkipuisen on hyvä pohtia, auttaako kipuun liike tai liikunta, voiko ergonomiaa arjessa tai työssä parantaa vai kaipaavatko selkä ja mieli rentoutumista ja aikaa palautumiseen, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Selkävaivat ovat yleisiä

Jopa 80 prosenttia suomalaisista kärsii selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Viimeisen 30 päivän aikana selkäkipua oli kokenut 44 prosenttia miehistä ja 48 prosenttia naisista. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyväennusteista, eikä selkäkipuun liity sairautta.

Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi viime vuonna sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia noin 97,2 miljoonaa euroa ja korvattuja päiviä oli yli 1,7 miljoonaa.

Selkäkivuille altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi, psykososiaaliset tekijät (stressi, masennus, heikentynyt työtyytyväisyys), raskas fyysinen työ ja tapaturmat.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät