-8.6 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Luoma-ahon Kyläelokuvafestivaaleilla teemana tubettaminen

Pinkku Pinsku eli Pinja ja äitinsä Jaana Sanaksenaho.

Viime lauantaina järjestettiin Luoma-ahon kylällä kuudennet kyläelokuvafestivaalit. Tänä vuonna festivaalien teemana oli tubettaminen.

Teema kiinnosti tänä vuonna eritoten nuorempaa väkeä ja nuorisoseura täyttyi lähinnä alakouluikäisistä tubetuksesta kiinnostuneista lapsista ja heidän vanhemmistaan.

MAINOS

Voittajan pääsi valitsemaan tänä vuonna suosittu youtube-tähti Pinkku Pinsku.

Pinkku Pinskun eli Pinja Sanaksenahon suku on äidin puolelta lähtöisin Alajärven Luoma-aholta. Pinkku Pinskun kanavalla on yli 230000 seuraajaa.

Myös hänen äitinsä, Jaana Sanaksenaho on tubettaja. Jaanalla on seuraajia yli 30000, mikä on iso luku sekin, etenkin aikuistubettajalle.

Luoma-ahon seniorit saivat tubetuksestaan kunniamaininnan.

Jaana aloitti koulun aikanaan Luoma-aholla mutta perhe muutti Helsinkiin jo ensimmäisen luokan kevätlukukaudella. Jaanan tubetusinnostus lähti liikenteeseen tyttären tubettamisharrastuksen kautta.

Pinkku Pinskun oma harrastus alkoi jo yksitoistavuotiaana. Vielä nuorempana Pinja oli kuvannut omia piirustuksiaan ja sitten kuvannut itseään videolle selittämään mitä niissä on. Näin hän oli siis vahingossa harjoitellut videoiden kuvaamista ”tubetus-tyyliin”.

Nykyään videoiden aiheet kertovat lähinnä kaikenlaisista arkipäiväisistä tapahtumista. Aiheena voi olla vaikkapa ostosmatka Tallinnaan tai meikkaaminen.

Huumoria on tullut enemmän lisää videoihin ja sitä varmaan tullaan näkemään enemmänkin jatkossa. Myös kuvauksesta ja editoinnista on tullut vuosien saatossa ammattimaisempaa.

Tubettaja on somevaikuttaja

Nykyisellään puhutaan ehkä enemmän somevaikuttajista kuin tubettajista, sanoo Pinkku Pinsku. Työhön liittyy paljon muutakin kuin videoiden tekoa, vaikka se onkin yleisölle se näkyvin osuus. Tänä päivänä Suomessa on jo useita ammatikseen videoblogeja tekeviä somevaikuttajia.

Tilaisuuden jälkeen fanit pääsivät yhteiskuvaan Pinkku Pinskun kanssa.

Sponssorit, eli mainostajat eivät Pinkku Pinskun mukaan vaikuta varsinaisesti sisältöihin, mutta tottakai mainostajien sanomaa tuodaan esiin positiivisessa valossa.

Kuusitoistavuotias lukiolainen julkaisee uuden videon youtube -kanavallaan joka lauantai. – Enemmänkin voisi kenties tehdä, pohtii Pinkku Pinsku. – Toisaalta opiskelu ja kaveritkin tarvitsevat oman aikansa.

– Rahan takia tätä ei voisi tehdä vaan kyllä tähän täytyy olla oma sisäinen palo ja rakkaus lajia kohtaan, sanoo Pinkku Pinsku. Varjopuolena hommassa on että arvostelua tulee väistämättä ja siihen pitää osata suhtautua järkevästi.

Myllykankaan koulu voittajaksi

Pinsku ei katsonut kilpailuvideoita etukäteen vaan näki teokset paikan päällä, tuorein silmin. Voittajaksi valikoitui Myllykankaan koulun ”Tubettajien maatilavierailu”, joka parodioi hieman ”fiinien” tubettajien vierailua maatilalle.

Videontekoon oli selvästi nähty vaivaa käsikirjoitusvaiheessa ja kuvaus- sekä editointityö oli varsin mallikasta. Toiseksi tuli Sofianna Peuran musiikkiaiheinen videoteos ja kolmanneksi vimpeliläisen Rene Mattilan video ”Kidnappaus”.

Kilpailuun osallistuneet videot voi katsoa YouTubesta hashtagilla #Latube2018.
Kunniamaininnan sai Luoma-ahon senioreiden perunannostoa käsittelevä tubetus.

Lopuksi kaikki halukkaat pääsivät ottamaan itsestään kuvan Pinkku Pinskun kera Meet and Greet tapahtumassa. Kilpailun palkinnot olivat lahjoittaneet Osuuspankki ja lähiABC.

Festivaalien järjestelyistä vastasivat Luoma-ahon kyläyhdistyksen lisäksi Aisaparin Kylille- ja Cinemaaseutu- hankkeet sekä Alajärven kaupungin vapaa-aikapalvelut.

Kai Hannulabacka

 

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät