-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Petra Ollille historiallinen maailmanmestaruus

Lappajärven Veikkojen 24-vuotias vapaapainija Petra Olli on tehnyt suomalaista painihistoriaa voittamalla ensimmäisenä naisena maailmanmestaruuden.

Vapaapainin 65-kiloisten finaalissa Olli kukisti dramaattisten vaiheiden jälkeen Kanadaa edustavan Danielle Lappagen pistein 6–5. Painin MM-kisat pidetään Budapestissä Unkarissa.

MAINOS

Petra Olli on painin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari 2000-luvulla. Edellinen painin MM-kulta ripustettiin Marko Yli-Hannukselan kaulaan vuonna 1997.

Lappajärveläisen taktiikkana oli hakea finaaliottelulle ratkaisu avausjaksolla. Kanadalainen meni kuitenkin avauserässä 0–3 johtoon.

Olli kavensi 2–3:een puikkaamalla juuri ennen taukoa. Ottelu tasoittui toisen erän alkupuolella 3–3:een Lappagen saatua huomautuksen ja tämän jälkeen varoituksen. Lappajärveläinen onnistui seuraavassa suorituksessaan kahden pisteen arvoisesti.

Draamaa molskin laidalla

Ottelu oli saada suomalaisittain ikävän lopun, sillä Ollin valmentaja Ahto Raska painoi vahingossa haastonappia. Lappagelle olisi tuomittu virheellisestä haastosta yksi piste, jonka turvin kanadalaisleirissä olisi juhlittu kultamitalia.

Raska protestoi tilanteessa voimakkaasti ja näyttämällä, että kyseessä oli vahinko. Haastoa ei katsottu suomalaisten onneksi videolta. Kanadalaiset haastoivat vielä viimeisen tilanteen, toiveissaan saada Lappagelle kaksi lisäpistettä.

Petra Olli kuittasi kuitenkin pisteen virheellisestä haastosta. Tasalukematkin olisivat riittäneet Ollille historialliseen maailmanmestaruuteen.

Ottelua oli paikan päällä seuraamassa lappajärveläisiä ja muita suomalaisia painin ystäviä. Hotelli Kivitipun Mänkki-kabinetissa finaaliottelua seurasi puolestaan useisiin kymmeniin noussut kannustajajoukko.

MM-finaali oli Petra Ollille hänen uransa toinen aikuisissa. Kolme vuotta sitten hän saavutti hopeaa 58 kilon sarjassa Yhdysvaltain Las Vegasissa käydyissä kilpailuissa.

MM-kisat olivat keväällä EM-kultaa voittaneen Ollin kauden päätavoite. Palkintokaapissaan hänellä on muiden muassa kaksi EM-kultaa ja yksi pronssi sekä neljä EM-kultaa alle 20-vuotiaiden sarjassa ja kaksi EM-kultaa alle 23-vuotiassa.

Petra Ollin tie mestariksi Budapestin MM-kisoissa oli tappioton. Avausottelussaan hän voitti Bulgarian Sofia Gregorievan. Ottelu päättyi tasapistein 4–4, mutta lappajärveläinen kirjautti itselleen otteluvoiton korkeampiarvoisen suorituksen turvin.

Toisessa ottelussaan eli puolivälieräottelussa painoluokkansa maailman rankingin ykkössijaa hallussaan pitävä Olli voitti Intian Ritu Ritun pistein 6–2. Välierässä Olli tasasi pisteet 20- ja 23-vuotiaiden maailmanmestarin, japanilaisen Ayana Gempein kanssa.

Japanilainen johti ottelua vielä 11 sekuntia ennen loppua. Viime hetken onnistuminen käänsi ottelunkulun suomalaisittain onnellisesti. Tasalukemin 6–6 päättyneessä ottelussa Olli teki avausottelunsa tapaan korkeampiarvoisen suorituksen, joka takasi voiton.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät