Juhannuskisoille statuksen kohotus

Mainos[adrotate banner="3"]

Yleisurheilun perinteikkäät Kuortaneen juhannuskisat pidetään ensi kesäkuussa jo 80. kerran. Kisat ovat saaneet uuden statuksen, sillä ne ovat nousseet Euroopan yleisurheiluliiton EA Classic -kisoiksi.

Suomessa tätä tasokkaampi yleisurheilukilpailu on ainoastaan Turussa järjestettävä Paavo Nurmi Games, joka on IAAF Challenge -sarjan tapahtuma.

MAINOS

Kuortaneen tapaan myös Joensuun Motonet GP kuuluu EA Classic -tapahtumiin. Kaikkiaan Euroopan yleisurheiluliiton EA Classic -kisoja pidetään eri maissa ensi kesänä reilut parikymmentä.

Kesäkuun 22. päivänä Kuortaneella kisataan noin neljässätoista lajissa. Luvassa on pika- ja kestävyysjuoksua sekä hyppy- ja heittolajeja.

Lopullinen lajikattaus varmistuu myöhemmin. Kisoja on järjestämässä kokenut kolmen tahon yhteenliittymä, joka on lähtenyt panostamaan juhannuskisojen kehittämiseen. Kuortaneen Kunnon, Kuortaneen kunnan ja Kuortaneen urheiluopiston kehittämistyö lähti liikkeelle siitä, että Kuortaneella haluttiin nostaa kisojen statusta.

– Myös kisat televisioivan Ylen kanssa on kehitetty asioita, jotta Kuortaneen klassikko nousee arvoonsa. Kisoilla on hyvin pitkä historia. Kuortaneella on järjestetty yleisurheilukisoja lähes sata vuotta. Classic-sarja sopii meille. Kisat ovat klassikko kaikessa mitassa ja mielessä, toteaa Kuortaneen urheiluopiston rehtori Tapio Korjus.

Ranking-pisteitä kisasta

Juhannuskisojen grand old man eli pitkäaikainen pääsihteeri Heikki Savela kertoo, että ensimmäiset yleisurheilukisat järjestettiin silloin kun Kuortaneen Kunto perustettiin – eli vuonna 1921.

– 1980-luvun lopulla järjestettiin Tähtikisoja. Vuonna 1990 on järjestetty korkeatasoiset Tähtikisat, joiden perusteella haettiin Eliittikisa-sarjaan mukaan. Ensimmäiset Eliittikisat pidettiin vuona 1991.

Kisahakemuksen tehnyt Kuortaneen juhannuskisojen promoottori Tero Heiska on ollut mukana ulkomaisten urheilijoiden hankinnan osalta Kuortaneen juhannuskisajärjestelyissä vuodesta 1993.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton eli IAAF:n uusi maailmanranking vaikuttaa myös Kuortaneen kisojen järjestelyihin ja osallistujiin. Urheilijoita valitaan Heiskan mukaan esimerkiksi ensi vuonna pidettäviin yleisurheilun maailmanmestaruuskisoihin rankingin perusteella.

– Jos meillä ei olisi ollut mitään virallista Euroopan liiton statusta, olisivat meillä kisaavat urheilijat saaneet merkittävästi vähemmän pisteitä rankingia varten.

– Erityisesti niille urheilijoille, jotka eivät ole maailman parhaita, tämä on erittäin oleellista ja auttaa kansainvälisesti kovien – ja suomalaisille kovien – vastusten saamista, kun urheilijat tietävät, että saavat täältäkin pisteitä mukavasti.

Kuortaneen juhannuskisat ovat saaneet uuden kansainvälisen statuksen. Kuortaneella kisataan ensi kesäkuussa yleisurheilun EA Classic -kisoissa.

 

Tuttu tunnelma

Kuortaneen juhannuskisat on käsite, joka vetää urheilusta kiinnostututta väkeä sekä paikan päälle että televisioiden ääreen.

Paikan päällä kisoja seuraavien ja esimerkiksi takasuoran seiväshyppypaikan tunnelmassa mukana olleiden katsojien määrä on ollut poikkeuksetta hyvä. Viime vuonna alle kymmenen plusasteen juhannussää jätti monet kotisohville tai mökille.

Ensi kesältä odotetaan jälleen 4 000–5 000 hengen yleisömäärää. Juoksuradalle järjestäjät hakevat kovan tason eurooppalaista urheilijaa.

– Kisojen alkuun on kahdeksan kuukautta aikaa. Työtä tehdään jo kisojen urheilijahankintoja varten. Tämä kertoo pitkäjänteisyydestä, jota tämän tason kisoja varten pitää olla, huomioi Tapio Korjus.

– Jos haluaa maailman huippuja kisoihin, pitää olla todella ajoissa liikkeellä, täydentää Tero Heiska.

Kuortaneen juhannuskisat saavat lähiaikoina uuden visuaalisen ilmeen. Kunnan viestintäkoordinaattori Tuomas Ojajärvi kertoo, että uudella ilmeellä tuodaan esiin historiaa. Myös tapahtuman nettisivut uudistuvat.

Ensi kesänä järjestettävien Kuortaneen juhannuskisojen pääsihteerinä toimii kunnan uusi liikuntasihteeri. Viran hakuaika päättyi äskettäin.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliMäkelä ja Oja-Lipasti Ankkureiden pelinjohtoon
Seuraava artikkeliVeera Pulkkinen tunnelmalliselle keikalle Onnintuvalle