0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Kriisipuhelin päivystää jouluna joka päivä

Kriisipuhelimessa on kuluneena vuonna vastattu ennätysmäärään puheluja. Tähän mennessä on käyty jo yli 50 000 keskustelua. Erityisesti itsetuhoisten soittojen määrä on noussut.

Loka-marraskuussa kahdeksan prosenttia Kriisipuhelimessa käydyistä keskusteluista koski itsetuhoisuutta.

MAINOS

Mielenterveysseuran itsemurhien ehkäisykeskuksen syksyllä käynnistämä Mitä kuuluu -kampanja on rohkaissut puhumaan sekä omista että läheisten itsetuhoisista ajatuksista ja hakemaan apua.

– Etenkin marraskuussa yhteyttä on ottanut monia soittajia, joilla on konkreettinen itsemurhasuunnitelma tai jotka soittavat pian itsemurhayrityksen jälkeen, sanoo kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter Mielenterveysseurasta.

Myös läheisen itsemurhakuolemasta on soitettu aikaisempia vuosia enemmän.

– Alle 30-vuotiaiden soittajien määrä nousi ja oli marraskuussa jo 15 prosenttia kaikista yhteydenotoista. Nuorista soittajista enemmistö on naisia. Itsetuhoisuus on yleinen syy yhteydenottoon.

Laajasta julkisesta keskustelusta huolimatta ympäristöahdistus ei ole näkynyt Kriisipuhelimessa.

Joulu kiireistä aikaa Kriisipuhelimessa

Kriisipuhelimeen tulee runsaasti soittoja joulun aikaan. Ennen joulua puhututtavat huolet läheisissä ihmissuhteissa. Ne voivat tehdä pelkän ajatuksen joulun vietosta ahdistavaksi.

– Huolta voi herättää läheisen käytös, kuten riidat, liiallinen päihteiden käyttö tai väkivaltaisuus. Moni haluaa päästä ahdistaviksi koetuista pyhistä nopeasti eroon.

– Tuntemusten taustalla voi olla ikäviä muistoja esimerkiksi lapsuuden jouluista. Jouluna tulee soittoja myös yksinäisiltä, jotka kaipaavat läheisiään tai surevat menetettyjä perheitä ja elämänkumppaneita.

Joulu eroaa muista juhlapyhistä, sillä se asettaa isoja suorituspaineita itselle ja läheisille. Odotukset ovat korkealla.

– Joulu kuuluu soittajien puheissa useita viikkoja. Ihmisiä huolettavat jouluun liittyvät paljon rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä sukujouluihin liittyvät paineet.

– Lapsille haluttaisiin rakentaa unelmien joulu ja jos se ei yrityksistä huolimatta onnistu, pudotaan toiveiden kanssa korkealta.

Kriisipuhelin suomen kielellä

• Numero 010 195 202, auki vuoden jokainen päivä ja yö

• Avoinna arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

• Verkkosivut: www.mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin

Kriisipuhelin arabian kielellä / خط مساعدة الأزمات باللغة العربية

• Numero 040 195 8202

• Avoinna arkisin: ma, ti, to, pe klo 11-15 ja ke klo 18-22. Suljettuna 24.12.-1.1.

• Soittaa voi myös Whatsappin ja Viberin välityksellä sekä englanniksi

• Arabiankieliset verkkosivut: www.mielenterveysseura.fi/azma

Ensi vuonna Kriisipuhelimessa avautuu myös ruotsinkielinen linja, joka päivystää 20 tuntia viikossa.

Kriisipuhelimeen voi soittaa ja siihen vastataan nimettömänä. Päivystäjinä toimivat kriisityön ammattilaiset ja Mielenterveysseuran kouluttamat vapaaehtoiset tukihenkilöt ympäri Suomea.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät