0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Okacolorista passikuvat digitaalisina suoraan poliisille

Vuodenvaihteessa toteutui merkittävä muutos kaikille, joilla ei ennestään ole voimassaolevaa passia tai matkustusasiakirjana hyväksyttävää henkilökorttia.

Nykyisin jompikumpi näistä vaaditaan ei vain matkustaessa, vaan myös pankin tiskillä aina silloin, kun asiakas tulee asioimaan verkkopalvelutunnuksiin liittyvissä asioissa. Laki vahvasta sähköisestä tunnistamisesta tuli voimaan jo vuonna 2016 ja siirtymäaika on nyt päättynyt.

MAINOS

Laki koskee kaikkia kuluttajille tarjottavia vahvoja sähköisiä tunnistusvälineitä, kuten verkkopankkitunnukset, mutta myös esimerkiksi teleyritysten mobiilivarmenteet ja henkilökortin kansalaisvarmenne.

Vahvan sähköisen tunnistamisen tarve on kasvanut sähköisten palvelujen käytön ja niissä käsiteltyjen luottamuksellisten tietojen lisääntymisen myötä. Tavallinen henkilökortti, samoin kuin passi on voimassa pääsääntöisesti viisi vuotta, minkä jälkeen se pitää uusia.

Lakimuutoksen myötä se, että ihmisellä on joko voimassaoleva passi tai henkilökortti, muuttuu entistä tärkeämmäksi.

Myös Okacolorilla Alajärvellä on huomattu, että yhä useampi on nyt ollut hankkimassa itselleen passia tai henkilökorttia ja tullut sitä varten liikkeeseen passikuviin.

Passin ja henkilökortin myöntää poliisi. – Näihin vaadittaviin kuviin liittyy monia sääntöjä, joiden perusteella kuvat on otettava. Silmälaseja ei saa olla, hymynhäivettäkään ei saa näkyä kuvattavan kasvoilla, kertoo Tapani Tallbacka Okacolorilta.

Oka-Colorilla passikuvat ovat olleet jo useamman vuoden digitaalisia ja ne toimitetaan digitaalisessa muodossa suoraan poliisille. Näin ollen esimerkiksi passin voi uusia ja henkilökortin tilata kokonaan verkossa.

– Jos passin vuoksi täytyy käydä poliisilla, niin on hyvä huomata että nyt Alajärvellä poliisiasema palvelee jälleen maanantaisin ja tiistaisin, Tallbacka vinkkaa. Koko syksyn polisiin palvelut paikkakunnalta puuttuivat.

Okacolorin digitaalisia passikuvapalveluja hyödyntävät asiakkaat varsin laajalta alueelta. Väkeä käy passikuvissa paitsi Alajärveltä, myös muun muassa Vimpelistä, Lappajärveltä, Kyyjärveltä ja Perhosta.

Passikuvasta on mahdollista saada itselleen myös tulostettu kuva samalla reissulla muutaman euron hinnalla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät