-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Alajärvi muisti nuoria sankareitaan ja haastaa sinutkin auttamaan!

Alajärvellä tapahtui joulun välipäivinä kaksi erillistä tapahtumaa, joissa molemmissa ihmishengen menetykset olisivat voineet olla lähellä ilman nuorten ”mopopoikien ja -tyttöjen” ansiokasta toimintaa.

– Erillisissä tapahtumissa kaksi muistisairasta ihmistä harhaili kadulla vähillä vaatteilla. Lopulta nuoret mopoilijat tarjosivat apuaan, kiitti Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen.

MAINOS

Tapahtumat ovat nostattaneet keskustelua niin Alajärvellä kuin laajemmaltikin.

Armida Pajala, Mikael Ukonmäki, Jere Keränen, Jiri Kangastie, Juho Keski-Sikkilä ja Juho-Petteri Alanen toimivat täsmälleen niin kuin meistä jokaisen pitäisi toimia vastaavassa tilanteessa, mutta nykyisin ihminen voi jopa maata maassa ilman, että kukaan pysähtyy auttamaan.

– Alajärven kaupunki on päättänyt haastaa kaikki Suomen kansalaiset, Suomen kaupungit ja kunnat, työyhteisöt ja muut toimijat keskusteluun siitä, miten toimitaan tilanteessa, jossa näkee avun tarpeessa olevan ihmisen.

– Olemme laittaneet huolestuneena merkille, että liian usein saamme lukea lehdistä, että avun tarpeessa oleva henkilö on saanut olla pitkään yksinään, ennen kuin joku on mennyt tarjoamaan apua.

Esimerkiksi maassa makaava henkilö voi olla päihteiden vaikutusten alainen tai sairauskohtauksen saanut. Kummassakin tapauksessa on syytä käydä tarkistamassa henkilön vointi ja selvittää tarvitseeko hän apua.

– Talvella voi olla kohtalokasta, jos henkilö ei pääse lämpimään. Vakavat aivoverenkierron ja sydämen toimintahäiriöt voivat johtaa vakaviin vammaantumisiin tai kuolemaan, ellei ensiapua ja/tai ammattiapua saada paikalle niin pian kuin mahdollista.

Asia kuulostaa yksinkertaiselta. Silti monet meistä pelkäävät mennä esimerkiksi maassa makaavan henkilön luokse selvittämään tilannetta.

– Jokainen meistä osaa kuitenkin kysyä henkilön vointia ja soittaa paikalle lisäapua yleisestä hätänumerosta 112. Ensiaputaitoinen voi antaa myös ensiapua.

– Näillä pienillä toimilla, puhelinsoitto 112 ja ensiapu, voit pelastaa läheisesi hengen, Koivunen sanoi ja muistutti, että pelastuslain yleinen toimintavelvollisuus koskee meitä kaikkia.

– Kannattaa muistaa myös, että jonakin päivä voit olla itse tilanteessa, jossa odotat ohikulkijan tulevan katsomaan tilannettasi, kun makaat maassa.

Alajärven kaupunki onkin näistä syistä ja hienosti toimineiden nuortensa esimerkin innoittamana päättänyt haastaa kaikki tahot keskustelemaan siitä, miten toimitaan, jos näkee avun tarpeessa olevan henkilön.

– Mikäli joku tai jossakin keksitään hyviä käytänteitä siitä, miten ihmisiä voidaan rohkaista tarjoamaan apuaan avun tarvitsijoille, niin otamme niitä mielellään vastaan osoitteeseen kirjaamo@alajarvi.fi.

– Tulemme julkaisemaan parhaat Alajärven kaupungin verkkosivuilla loppuvuodesta 2019. Välitetään toisistamme!

Auttajille kiitos

Kaupunki kutsui apuaan tarjonneet Armida Pajalan, Mikael Ukonmäen, Jere Keräsen, Jiri Kangastien, Juho Keski-Sikkilän ja Juho-Petteri Alasen tiistaina kaupungintalolle, jossa heille ojennettiin kiitoksen sanoin Alajärvi -kuvateokset ja 50 euron lahjakortit ABC:lle.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu kiitti nuoria todeten, miten välinpitämättömiä ihmiset nykyisin ovat toisen hädälle ja juuri siksi oli erityisen hienoa saada kuulla, että Alajärvellä nuoret ajattelevat toisin. – Te toimitte esimerkkeinä meille muille, Palmu kiitti.

Palmu selvitteli myös niitä toimia, joilla vastaavat tilanteet pyritään jatkossa välttämään. Esimerkiksi terveyskeskuksessa vuodeosaston ulko-ovia ei ole saanut paloturvallisuuden vuoksi lukita ja siksi on nyt tarkoituksena esimerkiksi hälytysrannekkeiden käyttöönotto.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu totesi, että kiitokseen nuorille yhtyy varmasti koko kaupunki. Nuorten osoittama oikea pelisilmä on hyvä esimerkki siitä, miten vastaavissa tilanteissa tulisi toimia.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät