0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Kirjastoautosta uusi kulttuurin tuulahdus Alajärvellä

Alajärvellä on tammi-maaliskuun aikana mahdollisuus kokea uudenlaista toimintaa kulttuurin saralla, kun Alajärven kirjasto ja Päivi Haapaniemen luotsaama Matkailua Alajärven Aalloilla -hanke yhdistävät voimansa. Haapaniemi jalkautuu kirjastoauton mukana kolmena päivänä ja eri puolille Alajärveä. Kirjastoauto-kulttuuribussikierrosten tarkoituksena on aktivoida ihmisiä mukaan kulttuuritoimintaan jututtamalla kirjastoauton pysähdyspaikkoina olevien kylien asukkaita, jakamalla kulttuuritarjontaa käsitteleviä esitteitä ja innostamalla ihmisiä tutustumaan niin Nelimarkka-museoon Villa Väinölään kuin Aalto-keskukseenkin.
– Ja jos jollakin on Alvar Aaltoon liittyviä kohtaamisia tai kertomuksia, voi niitäkin kertoa, vinkkaa Päivi Haapaniemi.

Kulttuuripitoiset yhteiskierrokset järjestetään ensimmäistä kierrosta eli tammikuun 29. päivää lukuun ottamatta kirjastoauton koko ajoreitillä. Aisapari ry:n rahoittaman Matkailua Alajärven Aalloilla -hankkeen hankevetäjä Päivi Haapaniemi nousee ensimmäisellä kierroksella mukaan Tulivuorikeskuksen kohdalla. Toinen kierros on luvassa perjantaina 22. helmikuuta ja silloin Haapaniemi lähtee matkaan yhdessä kirjastoautosihteeri Juha Nelimarkan kanssa Jamin Kurejoen toimipisteeltä, josta ajetaan Myllykankaan ja Alakylän kouluille sekä Haukkalaan, Kurejoelle ja Menkijärvelle – ja palataan Jamin Kurejoen toimipisteelle. Päätöskierros on 28.3., jolloin kulttuurin ilosanomaa viedään normaalia torstaireittiä pitkin ja käydään muiden muassa Paalijärven ja Uusikylän kouluilla sekä Möksyssä, Kortekylässä ja Levijoella.

MAINOS

Kaikki mukaan

Alajärven kirjastoautoa on käytetty äänestysbussina, mutta vastaavanlaista, kulttuuripitoista tempausta ei ole kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahden mukaan aikaisemmin järjestetty. Päivi Haapaniemi kertoo puolestaan, että kulttuuripläjäyksen yhteydessä järjestetään lähinnä aikuisväestölle suunnattu matkailukysely. Koska kierrokset on suunnattu kaikenikäisille, Haapaniemi ja Kyrönlahti vakuuttavat, että myös lasten toiveita kuunnellaan. Kaksikko vinkkaa, että esitteiden, keskustelujen ja matkailukyselyn lisäksi luvassa on arvontaa – ja yllätyksiäkin.

Juha Nelimarkka kertoo, että Alajärven kirjastoauto kiertää viikossa yhteensä noin 300 kilometrin pituisen lenkin. Tammi-, helmi- ja maaliskuussa kiertävä kirjastoauto-kulttuuribussi ei yllä aivan yhtä suureen kilometrimäärään, koska ensimmäiseltä kierrokselta jäävät pois Paavolan, Hoiskon ja Luoma-ahon koulut. 23 eri pysähdyspaikkaa tarjoavat monta mahdollisuutta ideoiden esittämiseen ja mielenkiintoisten yhteyksien luomiseen.

Kolmena päivänä viikossa kiertävällä kirjastoautolla on alajärveläisten arjessa oma paikkansa. Jo vuonna 1966 alkanut kirjastoautotoiminta painottuu kouluvuoden mukaan eli syksystä kevääseen. Tarja Kyrönlahti kertoo, että viime vuonna kirjastoautossa tehtiin 21 165 lainausta. Edellisvuoden vastaava luku oli 23 021.
– Ero selittyy sillä, että viime vuonna seisokkipäiviä oli enemmän kuin vuonna 2017.

Kirjastosta kuuluu myönteistä viestiä Järvi-Pohjanmaalta. Tarja Kyrönlahti huomioi, että kun lainausmäärät ovat valtakunnallisesti laskusuunnassa, ovat Alajärven, Lehtimäen ja Vimpelin kirjastojen lainausmäärät vastaavasti kasvussa.
– Meillä lainausmääriin vaikuttavat omatoimikirjastot, joiden käyttö on pikkuhiljaa kasvanut. Toiminta painottuu iltoihin ja viikonloppuihin. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä myös aukioloaikoihin, jotka ovat Vimpelissä, Alajärvellä ja Lehtimäellä samat eli aamuseitsemästä iltayhdeksään.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät