Leipä on kasvisruokaa

Mainos[adrotate banner="3"]

– Vilja sopii kasvipohjaisuutensa takia kasvisruokailijalle, kertoo Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

– Monipuolinen viljan käyttö on kasvisruokavalion perusta ja auttaa turvaamaan riittävän ja monipuolisen proteiinin sekä monien muiden ravintoaineiden saannin.

MAINOS

– Viljavalmisteet mielletään usein hiilihydraattien ja kuidun lähteeksi ja unohdetaan, että ne ovat myös hyvä proteiinilähde. Moneen leipään on lisätty proteiinipitoisia ja hyviä rasvahappoja sisältäviä siemeniä.

Proteiinin ravitsemuksellinen laatu riippuu sen aminohappokoostumuksesta.

– Ruoassa tulee olla kaikkia välttämättömiä aminohappoja, jotta elimistö pystyy niitä hyödyntämään. Yhdenkin aminohapon puute johtaa siihen, että elimistö ei pysty täysin hyödyntämään muitakaan aminohappoja ja ne käytetään energiaksi eikä elimistön rakennusaineiksi.

– Yhdisteltäessä viljan ja palkokasvien proteiineja saadaan kaikkia elimistön tarvitsemia aminohappoja. Perinteinen yhdistelmä kasvishernekeitto ja ruisleipä ovat siis proteiinin saannin kannalta hyvä vaihtoehto. Kyytipoikana saadaan lisäksi paljon kuituja ja muita ravintoaineita.

Viljatuotteiden ympäristöystävällisyyttä ruokavaliossa tukee se, että viljelemällä viljaa ihmisravinnoksi saadaan proteiinia ja energiaa tuotettua pienemmillä ympäristöpäästöillä ja energian kulutuksella.

Viljoista kannattaa valita kotimaisia vaihtoehtoja, sillä esimerkiksi riisi tuodaan Suomeen kaukaa ja sen viljelyssä vapautuu paljon kasvihuonekaasua, metaania.

Tästä syystä leipä sopii kasvisruokavalioon

Leipä on kasvisruokaa.

Leipä on hyvä kasviproteiinin lähde.

Leipä on hyvä täysjyväviljan lähde. Täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä tiettyihin syöpiin.

Aivot, lihakset ja hermosto käyttävät hiilihydraatteja energianlähteenä. Leipä sisältää runsaasti hiilihydraatteja.

Leipä sisältää B-vitamiineja, E-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia.

Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua; enemmän kuin useimmat kasvikset.

Leivän valmistuksen aiheuttama hiilijalanjälki eli ympäristövaikutus on pieni.

MAINOS
Edellinen artikkeliPetra Olli jäi pystittä Urheilugaalassa
Seuraava artikkeliKauppakeskus Paletti – kauppaa jo 20 vuotta!