0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Maakunnallinen Tammisunnuntain 101 -vuotismuistojuhla Vimpelissä

Klikkaa kuvasta, niin saat lisätietoa Vimpelissä 27.1. järjestettävästä Tammisunnuntain muistojuhlasta.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys perustettiin 4.6.1990.

Sen tarkoituksena on jatkaa Vapaussodan Huoltosäätiön viitoittamissa jäljissä vapaussotaan osallistuneiden tai muuten maamme vapauttamiseen ja itsenäisyyden säilyttämiseen myötävaikuttaneiden muiston ja perinteiden esillä pitämistä.

MAINOS

Tammisunnuntailla eli vapaussodan alkamisen muistopäivällä on erityistä merkitystä alueellamme, koska venäläisten varuskuntien aseistariisunta alkoi Etelä-Pohjanmaalla 27.-28.1.1918.

– Tammisunnuntain muistaminen on ollut yhdistyksemme tärkein vuosittainen juhla jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien, kertoo Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Tapani Tikkala.

– Juhlia on järjestetty 21 eri paikkakunnilla ja nyt ensimmäistä kertaa viikon kuluttua sunnuntaina 27.1. Vimpelissä.

Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Tapani Tikkala toivoo runsasta yleisöä Tammisunnuntain muistojuhlaan sunnuntaina.

– Toteutamme Tammisunnuntain 101 -vuotismuistojuhlan yhdessä Vimpelin seurakunnan, Vimpelin kunnan, Vimpelin lukion, Vimpeli-Seuran ja Vimpelin reserviupseerikerhon kanssa.

Vimpeliläisillä oli tärkeä merkitys vapaussodan kulkuun ja lopputulokseen, sillä he uskalsivat ottaa vastaan sotakoulun, jossa 207 suojeluskuntalaista sai johtajakoulutusta.

Heistä 80 johti vajaan kolmen viikon kurssin jälkeen vapaussodan vaativissa johtotehtävissä joukkuetta tai komppaniaa, kolme jopa pataljoonaa.

Vimpeliläisiä osallistui vapaussotaan noin sata miestä ja viisi naista. Vimpelin 1918 vapaussodan sankarien muistomerkissä on kuuden vapaussodassa kaatuneen vimpeliläisen nimet.

Tammisunnuntain vietto alkaa 27.1. Jumalanpalveluksella Vimpelin kirkossa kello 10. Jumalanpalveluksen jälkeen lasketaan seppele vapaussodan sankarien muistomerkille.

Juhlaväelle tarjotaan lounas kello 11.15 alkaen Vimpelin koulukeskuksessa ja päiväjuhla alkaa samassa paikassa kello 12.30.

Yleisön toivotaan olevan paikoillaan kello 12.25. Juhlapuhujana on prikaatikenraali evp. Mauri Koskela ja musiikista huolehtivat Laivaston soittokunta sekä Vimpelin seurakunnan kamarikuoro. Juhlassa palkitaan lukiolaisten ainekirjoituskilpailun parhaat ja kilpailun voittaja lukee aineensa.

– Tammisunnuntain maakunnallinen muistojuhla on aina kerännyt perinnetyön tekijöiden ohella runsaasti yleisöä yhteiseen juhlahetkeen. Toivomme näin käyvän myös tulevana Tammisunnuntaina. Juhlatapahtumiin on vapaa pääsy, pukukoodina tumma puku ja kunniamerkit.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät