1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Yrittäjyys yhdistää ja kannustaa entistä parempaan

Soinin kunta, yrittäjät ja Yhtenäiskoulu järjesti mielenkiintoisen tapahtuman kuluvan viikon maanantaina. Koululla on vieraina Erasmus+ -hankkeen kautta oppilaita Englannista, Saksasta ja Italiasta.

Veljekset Jussi ja Markku Nenonen sekä Miika ja Lasse Saarenpää kertoivat elävästi yrittäjyyden alkuvaiheista.

Tapaamisen aiheena on ”At Work in Europe”. 12-14 -vuotiaat vieraat pääsivät tutustumaan soinilaisiin tai soinilaislähtöisiin yrittäjiin ensimmäisenä tapaamispäivänä.

MAINOS

Samalla koko koulun 6-9 -luokkalaiset saivat aimo annoksen yrittäjyyskasvatusta kerralla, kun kymmenen yrittäjää kertoi oman tarinansa ahkeruudesta ja rohkeudesta yrittäjänä.

Tilaisuuteen ehti paikalle Anssi Lassila (arkkitehtitoimisto OOPEAA), Esa Järvelä (EJ-tarhat), Antti Nenonen (Omakodit) Jussi ja Markku Nenonen (Perustava Oy), Miika Saarenpää (IKH), Lasse Saarenpää (Laten Kone Oy), Kirsi Hautakangas (Lemmikkihotelli Doggies & Kitties) ja kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki. Tilaisuuden juontajina toimivat Soinin yrittäjien puheenjohtaja Leo Takala ja kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Soinin Yhtenäiskoululla järjestettiin ainutlaatuinen tilaisuus, kun nykyiset ja entiset soinilaiset nuorehkot yrittäjät kertoivat työstään.

– Kun lasketaan näiden yritysten tarjoama työpaikkojen määrä yhteensä, niin se taitaa olla 500 henkilön luokkaa. Se on aika iso määrä, kun mietitään, kuinka moni perhe saa elantonsa näiden henkilöiden yritysten kautta, aloitti Takala.

Tahto tehdä sitä mitä haluaa

Yrittäjien esittelyissä tuli esille yhteisenä tekijänä motivaatio asiaan.
– On hienoa olla täällä koululla parinkymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kukapa sitä tietää, vaikka joku teistäkin on kertomassa yrityksestään täällä jossain vaiheessa, aloitti vuoden 2011 Valtakunnallisen Nuori yrittäjä -kilpailun voittajat Markku ja Jussi Nenonen mäntsäläläisestä Perustava Oy:stä.

– Munkkipossuja tehtiin kotona ja niitä kaupiteltiin ovelta ovelle ja kylälläkin. Kotiin hankittiin jokaiselle pojalle 1-2 kanaa. Jokainen sai omat kanat ruokittavakseen ja isältä ostettiin lehmille tarkoitettua rehua kanoillekin annettavaksi.

– Jokainen sai myydyistä munista rahat. Eipä meiltä siihen aikaan monikaan ilman kananmunia lähtenyt, muistelee veljeksistä Antti.
Koulussa kukaan ei kertonut erityisesti menestyneensä.

– Olihan kouluun aivan mukava mennä, mutta ei se niin kovasti kiinnostanut. Lukion jälkeen yliopistossa opiskelu vasta alkoi maittamaan. Kun joku asia alkaa kiinnostamaan, siihen pitää lähteä sitten tosissaan, kertoi EJ-tarhojen toimitusjohtaja Esa Järvelä.

Arkkitehti Anssi Lassila muisteli, kuinka hänen yrittäjyytensä lähti nuorena liikkeelle.

– Kerättiin naapurin Esan kanssa pulloja ja tavoitteena oli ostaa autorata, mutta se taisi jäädä hankkimatta. Jotakin autoon liittyvää sitä taidettiin rahoilla sitten hankkia, muisteli Lassila yritteliäisyyden alkuvaiheita.

Viime vuonna Vuoden nuori yrittäjä palkinnon saanut Lasse Saarenpää Laten Kone Oy:stä muisteli oman yrittäjyyden alkutaipaleita.

– Viime vuonna taisi tulla 20 vuotta yrittäjyyden alkutaipaleilta, kertoi 35-vuotias Saarenpää. Silloin ostin käytettyjä mopoja ja kunnostelin niitä ja myin eteenpäin. Siitä kiinnostus lähti ja se on säilynyt ja yritykseni työllistää nykyään kymmeniä työntekijöitä.

Kirsi Hautakangas muisteli lähteneensä eläinrakkaana nuorena ensin Kenneltytöksi Tanskaan. – Lukion jälkeen menin Amerikkaan samoihin hommiin. Välillä tein markkinointitöitä, mutta eläinrakkaus veti kuitenkin yritysmaailmaan eläinpuolelle.

– Highland Ranchin jälkeen perustin lemmikkihotelli Doggies & Kitties -yrityksen ensin Seinäjoelle. Se on poikinut yrityksen Jyväskylään ja on laajentumassa edelleen Porvooseen ja Tampereelle.

Millainen henkilö otetaan töihin?

Nuoret menestyneet yrittäjät antoivat vinkkejä siitä, millainen on hyvä työnhakija, kenet kannattaa palkata töihin.

– Kun tulee hakemaan työpaikkaa paikan päälle, tervehdi, katso silmiin ja kättele riittävän jämäkästi. Ensimmäiset kymmenen sekuntia on tärkeää työhaastattelussa. Siitä se kuva usein syntyy, saako hakija työpaikan vai ei. Muista olla oma itsesi, vinkkaa Miika Saarenpää.

– Olkaa aina ajoissa paikalla ja hyödyntäkää kouluaikana TET-jaksot ja kesätyöt. Niistä saattaa olla hyötyä tulevaisuudessa, kun ne osaa ottaa tosissaan, kannustavat yrittäjät.

Rami Puro

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät