-10 C
Alajärvi
lauantai 01.4.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Amalia musiikkidraama oli vaikuttava kokemus

Suomen Lähetysseuran musiikkisihteeri Päivi Mattila tutustui Amalian tarinaan ollessaan mukana projektissa ”Naisten sydänääniä”. Amalia Diehlin tarinan Mattila oli kuullult Kirsti Kenalta, joka kirjoitti aikoinaan kirjaa Suomen Lähetysseuran naislähettien historiasta.

Amalian syntyhistoria sijoittuu 1800-luvulle, kun hän syntyi Starck -nimiseen säätyläissukuun kappalaisen tyttäreksi.

Amalia meni ensiksi naimisiin leskeksi jääneen kirkkoherran kanssa 25-vuotiaana. Vuoden kuluttua vihkimisestä itse leskenä hän joutui huolehtimaan suuresta lapsilaumasta.

Jonkin ajan kuluttua hän kuuli Herran lähetyskustun sydämessään ja kohtasi Ambomaalle lähetystyöhön lähtöä suunnittelevan Gustaf Skoglundin.

Mahdollisuutta lähtöön pariskunta odotti kokonaisen 9 vuotta, kunnes rukousvastaus saapui ja matka kohti Namibiaa alkoi.

Gustav ja Amalia olivat siis yhdessä Ambomaalla, kun pian kuukauden kuluttua vihkimisestä, Gustav menehtyi malariaan.

Surun murtama Amalia lähti Ambomaalla sisämaahan ja kohtasi siellä saksalaisen lähetystyöntekijän Philipp Diehlin ja meni kolmannen kerran naimisiin. – Amalia sai yli 40-vuotiaana kaksi omaa lasta ja eli onnellisena viimeiset 25 vuotta elämästään, kertoo Päivi Mattila.

Esikoisromaanin Amaliasta kirjoittanut Päivi Mattila kuvaa Amalian tarinaa vaikuttavana siksikin, että niin paljon kuin Amalia koki vastoinkäymisiä, hän oli uskollinen kutsumukselleen. Hän jaksoi suuntautua sitä unelmaa kohti, mihin halusi päästä.

Vaikka ihmisenä ei itse aina jaksa olla uskollinen, Jumala on loppuun asti uskollinen. Jumala auttaa aina eteenpäin tiellä. ”Rakkaus väkevä kuin kuolema” kertoo siitä, miten Jumalan rakkaus kantaa. – Vaikka joku muu rakkaus poistuisi matkan varrella ja kutsumus vaihtuisi toiseen, niin jää se rakkaus, joka on väkevämpi kuin kuolema, toteaa Mattila.

Päivi Mattila on vieraillut itsekin Naimibiassa ja kertoo, että liikuttavin kohokohta oli käydä Amalian haudalla. Sen äärellä seurueen kanssa laulettu virsi ”Sua kohti Herrani”, sai kyyneleet jokaisen silmänurkkaan.

Alajärven seurakunnan lähetystyö kutsui Amalia musiikkidraaman Alajärven kirkkoon viime sunnuntaina.

Ammattitaitoinen näyttelijätiimi Rosa Nyman (Amalia), Osmo-Matias Ojanen, Päivi Mattila ja Markus Bäckman loivat yltäkylläisen musiikki-, laulu- ja draamakokonaisuuden Amalian kutsusta.

Esitys vaikutti syvästi noin 70 mukana olleeseen katsojaan. Alajärven seurakunnan puolesta kiitokset mieleenpainuvasta musiikkidraamasta ja Autuuden sanoja -kirjat esiintyjille ojensi lähetyssihteeri Tiina Akomeah.

Tiina Akomeah

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät