0.2 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Soinillinen -festivaali tuo kesään saamea, ruotsia ja huippujousikvartettisoittoa

Soinillinen musiikki- ja gastronomiafestivaali kattaa pöydän tulevana kesänä ehkäpä vielä tasokkaammin, kuin koskaan aikaisemmin.

Nyt kolmatta kertaa järjestettävä musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillinen on jo aikaisempina kesinä kerännyt kiitosta paitsi taiteellisesta tasostaan, myös rennosta ilmapiiristään.

Tänä vuonna Soinillinen on kielivähemmistöjen sekä naisten asialla. – Viime kesän festivaalia suunnitellessamme koin aavistuksen huonoa omaatuntoa siitä, että valtaosa festivaalin esiintyjistä osoittautui olevan miehiä, toteaa sellisti Juuli Holma. Holma on festivaalin taiteellinen johtaja yhdessä viulisti Juhana Inkisen kanssa.

Suomalaisten jousikvartettien terävintä kärkeä edustava Meta4 tuo Soiniin kaksi erityyppistä konserttia. Kuva: Tero Ahonen.

– Yritin saavuttaa mielenrauhan uskottelemalla itselleni, että festivaalimme on tarkoituskin kulkea omia polkujaan ja todellinen tasa-arvo ei kysele taiteilijan sukupuolta varsinkin, kun itse naisena olen vastuussa puolikkaan festivaalin suunnittelusta.

Nyt kuitenkin viikkoa ennen juhannusta 14.-16.6. Soinissa kuullaan saamelaisen äidin ja tyttären perustaman, palkitun Solju-yhtyeen konsertti Odda Áigodat – Uusia aikoja.

Soljussa äiti Ulla Pirttijärvi ja tytär Hildá Länsman sekä luovat dialogia perinteisen ja modernin saamelaisen kulttuurin välille että nivovat yhteyksiä eurooppalaiseen kokeilevan popmusiikkiin.

Soljun musiikissa yhdistyvät saamen kieli ja joiku uusiin ja innovatiivisiin äänimaisemiin. Laulut heijastelevat kaikuja pohjoisen Lapin traditionaalisesta elämäntavasta ja mytologiasta, ytimessään saamelainen identiteetti.

Festivaalin päättää ruotsinkieliseen runouteen sävelletty musiikki, kun suomenruotsalainen Emma Salokoski solisteeraa suomalaisen jazzin huipuista koostuvan Ilmiliekki Quartetin edessä.

Soinin kirkossa kuultavan festivaalin päätöskonsertin kappaleet ammentavat ruotsinkielisen runouden maailmasta. Yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet musiikkia niin Edith Södergranin ja Elmer Diktoniuksen kaltaisien klassikkonimien kuin aikalaisrunoilijoidenkin teksteihin.

Nimekkäiden esiintyjien joukkoon Soinillisessa liittyy myös Suomen kansainvälisesti menestynein jousikvartetti Meta4.

Pienessä Soinin kunnassa saadaan nauttia isoja festivaaleja kiertävän konkarikvartetin soitosta peräti kahden konsertin verran.

Soinillinen -festivaalin kokkina toimii nyt ensi kertaa monilahjakkuus Jaso Sasaki.

Soinin kirkossa kuultava konsertti keskittyy naissäveltäjien musiikkiin. Ohjelmassa on niin maailmallakin tunnetun suomalaisen nykysäveltäjän Kaija Saariahon musiikkia kuin omana elinaikanaan veljensä varjoon jääneen Fanny Mendelssohnin ainokainen jousikvartetto.

Salakapakka-teemaisessa iltakonsertissa eläydytään puolestaan vuoden 1919 tunnelmiin, sillä kesäkuun alussa tulee kuluneeksi sata vuotta kieltolain voimaantulosta Suomessa. Konsertin juontaa Yleisradion musiikkitoimittajana tunnetuksi tullut Kare Eskola.

Gastronomiaa unohtamatta…

Soinillinen -festivaalin kokkina toimii nyt ensi kertaa monilahjakkuus Jaso Sasaki.

1900 -luvun alun viulunsoittokulttuurin asiantuntija, musiikin tohtori, mutta myös ikonisesta Perhosta valmistunut keittiömestari Sasaki tarjoilee Soinillisessa mannaa kaikille aisteille.

Syntyperäinen savolainen kalastaa itse kalat kukkoonsa ja soittaa siinä sivussa Eugène Ysaÿen soolosonaatit gramofonitallenteelle. Tämä on yhden miehen show, josta ei taatusti lähdetä nälkäisenä!
Sasaki kokkaa Soinillisessa ruoat yhteensä viiteen tapahtumaan.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät