-5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Hannu Jore herätteli nuoria ajatustyöhön

Vimpelin yhteiskouluun, Alajärven yläkouluun ja molempien paikkakuntien lukioon saatiin mielenkiintoinen vieras, paljon tietoa ja roppakaupalla ajattelemisen aihetta niin liikennekäyttäytymisestä, nuuskan käytöstä, sosiaalisessa mediassa käyttäytymisestä kuin energiajuomien koukuttavuudestakin. Kaikkiaan 35 vuotta Porissa, Tampereella ja Raumalla poliisina työskennellyt ja koko poliisiuransa myös koulupoliisina toiminut parkanolainen Hannu Jore otti kontaktia lapsiin ja nuoriin puhumalla heidän omalla kielellään, lennokkaasti ja turhia jäykistelemättä. Mukaan hän heitti sekä siviilielämässään että poliisin urallaan näkemiään ja kokemiaan asioita. Aiheet vaihtelivat kohderyhmittäin ja esimerkiksi lukioikäisille puhuttiin huumeidenkäytöstä ja niiden vaaroista.

Hannu Jore rytmittää luentojaan esimerkiksi huumeidenkäytöstä tai nuorten liikennekäyttäytymisestä kertovilla lehtileikkeillä.

Hannu Jore työskenteli vuonna 1993 Yhdysvaltain Floridassa sikäläisten huumepoliisien kanssa. Hän tutustui matkansa aikana sikäläiseen päihteidenvastaiseen D.A.R.E-toimintaan ja halusi tuoda sen suomalaiskouluihin. Aluksi hän luennoi Raumalla, mutta vuodesta 1994 lähtien hän on kiertänyt Suomea Vaasasta Ilomantsiin ja Hangosta Ivaloon – tällä hetkellä noin 250 luennon vuosivauhdilla. Hän luennoi myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammatti-ihmisille, yleisötilaisuuksissa sekä lasten ja nuorten vanhemmille. Jorelta löytyy myös järviseutulaiskytkös, sillä hän aloitti Rauman ulkopuolella toteutetut luentonsa Lehtimäellä ja Soinissa vuonna 1994.
– Aloin puhua kouluissa jo 80-luvulla huumeista. Esimieheni sanoi minun pelottelevan lapsia ja nuoria. Olin puoli vuotta tauolla koulupoliisin tehtävistä. Pidin laillisuuskasvatus- ja liikennekasvatustunteja, joihin sisällytin tietoa huumeista. Olin itse nähnyt jo 70-luvun alussa Ruotsissa tehtaassa työskennellessäni, mitä huumeet tekevät ihmisille.

Asenteissa muutos huonompaan

Hannu Jore kokee tämän päivän ongelmana sen, että nykynuorten suhteutuminen huumeisiin ja niiden käyttöön on mennyt väärään suuntaan eli kääntynyt myönteiseksi.
– Netissä saadaan vääränlaista tietoa esimerkiksi kannabikseen myönteisesti suhtautuvilta tahoilta ja ihmisiltä, jotka tekevät huumeilla bisnestä.

Huolena on myös se, että huumeiden pariin tulee yhä nuorempia lapsia: luennolla esitetyn lehtileikkeen otsikon mukaan Valkeakoskella jopa 11-vuotiaat levittivät huumeita. Jore kertoi yläkoululaisille myös muiden muassa Hämeenkyrössä tehdystä huumeratsiasta, jossa jäi kiinni 27 oppilasta. Päätekijä oli 14-vuotias. Jore kertoo, että joka kunnasta löytyy henkilöitä, jotka kasvattavat kannabista kotonaan.

Ruotsin hallitus on laillistamassa kannabiksen käytön ja on seuraamassa siinä muutamia isompia valtioita. Jore pelkää Suomen seuraavan perässä. Jos kannabis laillistetaan, sen käyttö ei ole enää sakoilla kuitattava käyttörikos, josta jää merkintä rikosrekisteriin.

– Olen huolissani siitä, että kannabista pidetään vaarattomana. Käyttö ei ole riskitöntä. Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrisen osaston ylilääkärin mukaan kymmen vuotta sitten yksi kymmenestä potilaasta oli kannabispsykoosin takia hoidossa. Kolme vuotta sitten tilanne oli, että kolme kymmenestä on ollut kannabispsykoosin takia hoidettavana.

Hannu Jore kertoo saavansa huumeita kokeilleilta nuorilta viestejä, joissa nämä kertovat ryhtyneensä miettimään esimerkiksi huumeidenkäytön riskejä.
– Tiedän, että nuoret kuuntelevat. Minulle tulee paljon puheluita, varsinkin nyt, kun seksuaalinen hyväksikäyttö on noussut puheenaiheeksi. Myös nuorten vanhemmilta tulee puheluja, joissa kerrotaan esimerkiksi kiusaamisesta.

Nuuskasta syöpäriski

Huumeita miedommillakin aineilla on vaikutusta terveyteen. Esimerkiksi Hannu Jore otti nuuskan ja energiajuomat. Nuuska ei ole enää ainoastaan salibandyn ja jääkiekon harrastajien suosiossa vaan nuuskavillitys on levinnyt myös muiden palloilulajien harrastajien ja muiden nuorten keskuuteen. Nuuskan käyttöä perustellaan usein sillä, ettei nuuskaaminen vaikuta hapenottokykyyn. Nuuskankäyttäjällä kasvaa kuitenkin suusyövän riski.
– Minulle tarjottiin nuuskaa, kun olin Ruotsissa tehdastyössä. Laitoin nuuskaa huulen alle ja räkäisin sen pois välittömästi, hän valotti omaa, yhteen kertaan jäänyttä kokemustaan.

Energiajuomat ovat etenkin poikien suosiossa. Hannu Jore kertoo ajaneensa esitystä, jonka mukaan energiajuomien myynti kiellettäisiin alle 16-vuotiailta. Esitys ei mennyt läpi eduskunnassa.
– Energiajuomat eivät ole tavallista limsaa. Juomat sisältävät kofeiinia ja tauriinia, jotka vaikuttavat runsaasti käytettynä samalla tavalla kuin amfetamiini eli aiheuttavat levottomuutta ja ahdistuneisuutta. Jos juot paljon energiajuomia, yritäpä olla pari viikkoa juomatta. Varmasti tulee vieroitusoireita, hän herätteli nuorta kuulijakuntaansa.

Malttia päristelyyn

Valon lisääntyessä ja kevään edetessä mopot ilmestyvät katukuvaan. Vimpelissä Hannu Joren mopoaiheinen avaus herätti kuhinaa ja naureskeluakin. Eli oltiin monta nuorta koskevan asian äärellä. Hän muistutti, että kotipihassa – tai vain yhteen taloon johtavalla tiellä – saa mopoa ajaa sellainenkin teini, jolla ei ole vielä mopokorttia.
– Jos tien varrella on useampi savu, on kyseessä yleiseen liikenteeseen tarkoitettu yksityinen tie. Silloin pitää olla ajoneuvo eli mopo rekisterissä, ajokortti ja kypärä. Jos keulitte yleisellä tiellä ja poliisi huomaa sen, lähtee kortti välittömästi. Kun olin Nivalassa luennoimassa, teki poliisi sen jälkeen koulun läheisyydessä ison iskun: 28 mopokorttia jäi kuivumaan narulle.

Kouluilla tehtävään valistustyöhön Hannu Jore saa motivaatiota oppilaiden reaktioista. Vimpelissä hän vieraili edellisen kerran kolme vuotta sitten. LC Vimpelin antaman tuen turvin paikkakunnalle saapunut liikennekasvatustyön konkari kertoo huomanneensa, kuinka liikennettä käsitellyt osuus kolahti selkeästi Vimpelin yläkouluikäisiin.
– Toivon mukaan asia jäi mietityttämään heitä, että liikenteessä ei saa käyttäytyä miten tahansa. Vimpelissä mopojen kanssa ilmenneeseen häiriköintiin pitäisi saada stoppi päälle.

Hannu Jore kertoi Vimpelin lukion opinto-ohjaajana toimivalle Jarkko Havulle, että luennoilla jäi näyttämättä paksu pino esimerkiksi päihteiden käytön seurauksista kertovista lehtileikkeistä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät