0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Maatalousyrittäjävalmennus alkaa monimuotokoulutuksena Alajärvellä

Erityisesti sukupolven- ja omistajanvaihdosta suunnitteleville maatilan jatkajille sekä maatalousalalle aikoville suunnattu Maatalousyrittäjävalmennus alkaa Alajärvellä syyskuussa.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena Järviseudun ammatti-instituutin Alajärven toimipisteessä 27.9.2019 – 24.4.2020 välisenä aikana. Koulutukseen sisältyy lähiopetusta 30 päivää, joka toteutetaan perjantaisin ja lauantaisin n. kahden viikon välein.

Maatalousyrittäjävalmennuksen tavoitteena on antaa hyvät valmiudet toimia itsenäisenä yrittäjänä maaseudulla.

Koulutuksen aikana laaditaan mm. oman maatilan liiketoimintasuunnitelma, käydään läpi maatilan kirjanpitoa ja verotusta, tukijärjestelmää, kasvi- ja metsätuotantoa, maatalousteknologiaa sekä tehdään yritysvierailuja.

Kun maatila siirtyy jatkajalle tai uudelle omistajalle, täytyy hänen hankkia nuoren viljelijän aloitustukeen vaadittava koulutus viimeistään 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä, ellei ammattitaitovaatimus täyty tuen myöntämishetkellä.

Monet haluavat suorittaa koulutuksen kuitenkin jo ennakkoon. Silloin voi hyödyntää koulutuksessa saatuja tietoja esim. liiketoimintasuunnitelmaa, jota tarvitaan niin nuoren viljelijän aloitustukea kuin investointitukeakin haettaessa.

Jos tilan jatkajalla ei ole toisen asteen luonnonvara-alan koulutusta, riittää vähintään kolmen vuoden käytännön kokemus maataloudesta sekä 30 osaamispisteen koulutus, josta vähintään puolet täytyy olla talousasioiden opintoja.

Käytännön kokemusta kerryttää myös viikonloppu- ja loma-ajalla tehdyt maatalousalan työt.

30 osaamispisteen laajuinen Maatalousyrittäjävalmennus täyttää Ruokaviraston määrittämät ehdot koskien nuoren viljelijän aloitustukea sekä investointitukea.

Nuoren viljelijän aloitustuen tarkoituksena on helpottaa sukupolvenvaihdoksia ja kannustaa uusia viljelijöitä ryhtymään alalle. Tukea voi hakea esim. henkilö, joka aloittaa tilanpidon ensimäistä kertaa ja on alle 41-vuotias.

Investointitukien päätavoitteena on maatalouden toimintaedellytysten ja kilpailukyvyn kehittäminen.

Tukea voi hakea esim. viljelijä, joka elinkeinonaan ryhtyy harjoittamaan maatilalla maataloutta, omaa riittävän ammattitaidon ja on täyttänyt 18 vuotta.

Jos maatilan sukupolven- tai omistajanvaihdos on tulossa lähiaikoina ajankohtaiseksi, haluat kartuttaa osaamistasi maatalousyrittäjänä toimimisessa tai olet muuten kiinnostunut maatalousalasta, otathan yhteyttä ja kysy lisätietoja Järviseudun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksesta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät