-5.5 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Monipuolinen kudontaharrastus esillä Sääksjärvellä

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopisto järjesti Vimpelin Sääksjärvellä kudontapiirin avoimet ovet -tapahtuman Sääksjärven entisen kirjaston tiloissa.

Ovi kävikin tiuhaan, kun monipuolisesta kudonnasta kiinnostuneet ihmiset, pääasiassa naiset, tulivat ihastelemaan piiriläisten taidonnäytteitä ja kenties saamaan kipinän uuden harrastuksenaloittamiseksi.

Taitoliitto valitsi kudonnan vuoden 2019 käsityötekniikaksi. Liiton mukaan kudonnalla ja etenkin räsymatoilla on vahvat perinteet Suomessa.

Räsymaton kudonta on yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon kirjatuista taidoista. Kunniamaininnalla halutaan, että kudonta nähdään monien mahdollisuuksien tekniikkana.

Kudonnan tarjoamat mahdollisuudet esittäytyivät vahvasti avoimien ovien tapahtumassa, sillä räsymattojen lisäksi esillä oli muiden muassa sängynpeittoja, tyynynpäällisiä, keinutuolinmattoja ja kaulahuiveja.

Esillä oli esimerkiksi videokasetin nauhoista kudottu käsilaukku ja muodikkaita ponchojakin.

Vanhojen videokasettien nauhoista syntyy kutomalla vaikkapa laukku.

Räsymatosta liikkeelle

23-vuotias Joanna Vikmanin kudontaharrastus on melko tuore, sillä hän aloitti Sääksjärven kudontapiirissä tammikuussa.

– Olen tykännyt tehdä käsitöitä pitkän aikaa ja olen aina haaveillut, että pääsisin kokeilemaan kutomista. Sattui hyvin, että täällä oli kangaspuut vapaana.

Talven ja kevään aikana Joanna on ehtinyt kutoa kaksi käytävämattoa ja yksi matto on tulollaan. Kutomisessa Joannaa kiinnostaa tekniikan monipuolisuus.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Sääksjärven kudontapiirin avoimien ovien tapahtumassa oli esillä värikylläisiä näytteitä vuoden 2019 käsityötekniikasta eli kudonnasta.

– Tuntuu, että olen saanut vasta pintaraapaisun kudonnasta, kun olen tehnyt muutamia mattoja. En ollut aikaisemmin ajatellutkaan, että kangaspuilla voi tehdä muutakin kuin mattoja. Kun pääsee mattojen kanssa alkuun, niin voisin kokeilla muutakin kutomista, hän suunnittelee.

Räsymattojen kutomisessa fysioterapeuttina työskentelevällä Joanna Vikmanilla on paitsi mattojen tunnearvo, myös kierrätys.

– Jos on vaatteita, joita ei voi laittaa kierrätykseen, voi niitä käyttää räsymaton materiaalina. Pidän tästä ajatuksesta ja myös lopputuloksesta.

Joanna Vikman on neulonut sukkia ja lapasia, virkannut sekä kokeillut kaikenlaista. Mattojen kutomisen ohella hänelle uusimpia keinoja käsillä tekemiseen ovat olleet makramee-työt ja himmelit. Käsitöitä tekemällä hän kertoo saavansa päänsä nollattua.

– Kun käsillä saa jotain tehtyä, se on ihan paras juttu.

Virkeä piiri

Joanna Vikman kertoo päässeensä kudonnassa hyvin alkuun Mia Lehtiniemen neuvoilla, kuinka päästä pätkyttelyn alkuun. Pätkyttely tarkoittaa kangaspuiden paukuttamista.

Sääksjärven kudontapiirin ohjaaja Mia Lehtiniemi kertoo, että kolme vuotta sitten kudontapiirillä oli käytössään kolmet puut Sääksjärven entisen koulun alakerrassa. Kun kirjaston toiminta loppui, siirtyi kudontapiiri kirjastolta tyhjiksi jääneisiin tiloihin.

– Nyt meillä on yhdeksät kangaspuut. Tänä lukuvuonna piirin kirjoilla oli 11 kutojaa. Piiri on tosi vireä ja uudet tilat houkuttavat, kertoo Lehtiniemi.

Kudonnan monista mahdollisuuksista pääsi jyvälle Sääksjärven kudontapiirin avoimissa ovissa. Vasemmalla kaulahuivi, oikealla keittiöpyyhkeitä.

Taitoliitto kertoo tiedotteessaan, että nuoret ovat löytäneet kudonnan uudella tavalla. Kurssit, joissa opetetaan kudonnan vaiheet loimen rakentamisesta alkaen, ovat huippusuosittuja.

Maailmalta Suomeen on saapunut uusi kudontatrendi eli kehyskudonta. Se ei vaadi tilaa vieviä kangaspuita.

Esimerkiksi nuoret äidit kutovat kantoliinoja vauvoilleen. Kudontaa kuvaillaan uudeksi käsityön hittitekniikaksi.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät