13.9 C
Alajärvi
maanantai 29.5.2023
spot_img

Kevät on ollut lämmin ja kuiva

Vuosi 2018 jää muistiin hyvin kuivana ja vähäsateisena. Syksyn aikana olikin tiloilla aikaa kylvää syysviljoja.

Luken tietojen mukaan syksyllä 2018 kylvettiin ruista Suomessa koko 2000-luvun toiseksi eniten. Myös Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan maakunnassa rukiin ja syysvehnän kylvömäärät ylittivät keskimääräisen kylvömäärän.

Talvi oli luminen ja myös routaa ehti muodostua. Routaa oli Luke Ylistaron mittauspisteellä syvimmillään 44 senttiä. Lämpösummaa on huhtikuussa kertynyt 47 astetta, normaali lämpösummakertymä on 23 astetta. Sadetta on tullut huhtikuussa noin 9 millimetriä.

Tämä on selkeästi normaalia vähemmän, koska normaali huhtikuun sademäärä on 28 millimetriä.

Kylvötöiden vauhdittamiseksi vesisateet tulisivat pysyä poissa, mutta tällä hetkellä kasvit tarvitsisivat vettä, jotta kasvit pääsisivät hyvään kasvuun. Esimerkiksi syysviljat ja nurmet tarvitsisivat pikaisesti lisää vettä.

Syysviljat selvisivät kohtalaisen hyvin kuluneesta talvesta. Eritoten ruis on selvinnyt hyvin. Syysvehnässä talvituhoja on tullut jonkin verran. Syysviljojen sekä kuminan lannoitukset ovat kuivan ja lämpimän huhtikuun johdosta pääosin tehty.

Myös ensimmäisiä rikkaruiskutuksia on tehty. Nyt onkin syytä tarkkailla syysviljoja rikkatorjunnan varalta. Lannan levitykset ja kevätkynnöt ovat täydessä vauhdissa. Kuivan ja lämpimän huhtikuun johdosta kylvöjä on päästy tekemään pääsiäisen jälkeisellä viikolla.

Ensimmäisenä on kylvetty hernettä ja härkäpapua sekä vehnää ja kauraa. Kylvötöistä on maakuntamme alueella tehty noin 10 prosenttia.

Suotuisimmilla alueilla kylvöjä on saatu valmiiksi enemmän. Tätä tiedotetta tehdessäni, sää on viilennyt ja lumisadetta saatiin useita senttejä. Sen vuoksi koko maakunnan alueella kylvöt keskeytyivät ja on luvassa epävakaista säätä. Kylvötyöt jatkuvat säätilan poutaantuessa.

Nurmien lannoitukset on pääosin saatu valmiiksi. Pellot ovat kantaneet hyvin myös karjan lannanlevitystä. Nyt kannattaa levittää lannoitteet, jos sitä ei ole vielä tehnyt.

Viime vuonna perustetut nurmet ovat onnistuneet vaihtelevasti. Perustamisista osa on epäonnistunut, jotka kannattaa uusia uudelleen. Uusilla nurmilla täydennyskylvöjen tarve on suuri. Täydennyskylvöjen ajankohta alkaa olla lopuillaan.

Ruoka- ja tärkkelysperunanviljelijöistä osa on aloittanut kuivimpien peltojen muokkaustyöt. Istutuksia ei ole aloitettu. Tilat, joilla on kesäperunaa, ovat jo istutukset tehneet. Katteenalaista varhaisperunaa on Etelä-Pohjanmaalla hyvin vähän.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät