-5.5 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Lego-kerho Alajärven poikien mieleen

Alajärven 4H:n kerhot ovat olleet tyttövoittoisia. Tytöille mieluisia kerhoja ovat olleet niin kokki- kuin kepparikerhotkin. Alajärveläispoikien toiveissa oli tekniikkalegopainotteinen kerho. Syntyi idea Lego Technics -kerhosta, johon 4H-yhdistys haki ja sai avustusta Töysän Säästöpankkisäätiöltä. Kerho kokoontui syksystä lähtien aina maanantaisin, yhteensä kolmisenkymmentä kertaa. Pojat kokosivat kerhossa niin ralliautoja, mopoja kuin lentokoneitakin.

Lego Technics -kerho on perustettu Töysän Säästöpankkisäätiön avustuksen turvin eli kerhon tarvitsemat Lego-pakkaukset on hankittu haetun ja saadun 2 550 euron avulla. Töysän Säästöpankkisäätiön Alajärven konttorin edustaja Tuomo Nelimarkka kertoo säätiön haluavan tukea juuri tällaisia kohteita: lapsia ja toimintaa. Avustuksia myönnetään yleensä yhdistyksille. Yksityishenkilö voi hakea avustusta, jos esimerkiksi opiskelee rahoitusalaa. Alajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Krista Savola kertoo, että yhdistys on saanut aikaisemmin avustusta nuorille ja alakoululaisille tarkoitetun eläintaitokoulutuksen järjestämiseen vuonna 2016.

Alajärven 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Liu Eteläaho (vas.) ja toiminnanjohtaja Krista Savola sekä Töysän Säästöpankkiyhdistyksen edustajat Tuomo Nelimarkka, Pirjo-Marja Pitkäkangas ja Helena Marjomäki ovat yhtä mieltä siitä, että poikien ideoima ja pojille suunnattu Lego Technics -kerho on saavuttanut sille asetettuja tavoitteita.

 

Oma Säästöpankin palvelupäällikkö Helena Marjomäki kertoo, että avustushakemuksia on tullut kuluvan vuoden aikana viitisenkymmentä.
– Säätiön kahdeksanjäseninen hallitus käsittelee avustushakemuksia 5–6 kertaa vuodessa järjestettävissä kokouksissaan. Myös Vimpeliin ja Soiniin on myönnetty avustuksia. Avustuksia suunnataan hyvinvointia lisääviin kohteisiin sekä erilaisiin tapahtumiin.

Säätiön toimialueeseen kuuluvat entisen Töysän Säästöpankin konttorien paikkakunnat eli Tuuri, Ähtäri, Alavus, Alajärvi ja Hyllykallio Seinäjoella.

Pojille tekemistä

Lego Technics -kerho oli tarkoitettu 6–12-vuotiaille. Kaikki kerholaiset olivat poikia ja iältään pääasiassa kahdeksan- ja yhdeksänvuotiaita. Krista Savolan mukaan ajatus avustuksen hakemisesta lähti Lego Technics -pakkausten kalliista hinnasta. Avustuksella yhdistys mahdollisti uuden ja erilaisen toiminnan järjestämisen, ja ajatuksena oli myös käyttää avustusta kerhonohjaajan palkkioihin. Kerhonohjaajana on toiminut Olga Rantala.

Alajärven 4H:n toiminnanohjaaja Liu Eteläaho kertoo, että kerholaiset olivat aina hyvin keskittyneitä meneillään olleeseen työvaiheeseen. Esimerkiksi kaivinkoneen manuaali eli vaihe vaiheelta etenevä, kuvallinen ohje on 550-sivuinen. Kaivinkone on edelleen kesken.

Lego Technics -kerhoa varten hankittiin sekä isoja että pieniä paketteja. Isommat paketit osoittautuivat poikien suosikeiksi, mutta hävittäjällekin löytyi oma rakentaja.

 

Eteläaho kertoo, että pienempiäkin paketteja on hankittu, kuten esimerkiksi moottoripyörä.
– Poikia ei pienet paketit kiinnosta vaan he rakentavat isomman paketin.

Keskittymistä ja onnistumisia

Lego Technics -kerholla on ollut hyviä tavoitteita osallistujiensa mielikuvituksen, sosiaalisten taitojen ja sorminäppäryyden kehittämisestä yhteisöllisyyden tunteeseen. Keskittymistaitokin on kehittynyt, sillä Legoilla rakentaminen annetun ohjeen ja monimutkaisen mallin mukaan vaatii keskittymistä. Työn edistymisen pääsi huomaamaan kerta kerralta ja valmis työ tuotti iloa sekä tekijälleen että muille kerholaisille.

Uusituvan veljekset Aaron ja Ilari tunnustautuvat Lego-faneiksi. Kotona on viisi muovilaatikollista Legoja ja kuusi hyllyllistä valmiiksi saakka koottuja rakennelmia.
– Kaikki ovat olleet vaativia rakentaa, painottaa 11-vuotias Aaron.

Yhdeksänvuotias Ilari kokoaa mielellään Lego City -sarjaa. Lego-kipinän pojat ovat saaneet isoveljiltään.
– Kivointa on rakentaminen ja onnistuminen, tuumaa Ilari.

Aaron (vas.) ja Ilari Uusitupa tunnustautuvat Lego-faneiksi.

 

Yhdessä onnistumisesta kertoo Lego Technics -kerhossa koottu iso sininen kuorma-auto. Legojen lisäksi veljekset harrastavat pesäpalloa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät