Soinillinen hivelee aisteja viikonloppuna

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinissa kolmatta kertaa järjestettävä ja sunnuntaihin jatkuva kolmipäiväinen gastronomia- ja musiikkifestivaali Soinillinen tarjosi jo avausiltanaan unohtumattomia kulttuurikokemuksia ja aistittavaa. Musiikin tohtori ja keittiömestari Jaso Sasaki oli loihtinut avaustapahtumaan vivahteikkaan menun, jota säestivät musiikki ja yhteisöllisyys. Sasaki soitti Eugène Ysaÿen Viidennen sooloviulusonaatin. Ensimmäinen osa oli nimeltään L’Aurore eli Auringonnousu ja toinen osa oli Dance Rustique eli Maalaistanssi.

Ainutlaatuinen tapahtuma skoolattiin käyntiin Kyrö Gin and Juicella. Samalla sai seurata Sasakin tekemiä valmisteluja. Tapahtumavieraat saivat ammattilaistason tietoa ja käteviä vinkkejä.
– Kylmäsavustettua ruokaa on ollut vähän tarjolla. Lahna, kuha ja hauki soveltuvat hyvin kylmäsavustukseen. Esimerkiksi lanttukuutiot kannattaa matalakypsentää 85 asteessa – ei keittää.

MAINOS

Hän myös vinkkasi, että porkkanannaatteja voi käyttää ruuanlaitossa samalla tavalla kuin nokkosta.

Maistuva alkupala tarjosi myös silmänruokaa.

 

50 tapahtumavierasta pääsi kokemaan, miltä maistuvat kylmäsavustetut Espoon Sahajärvestä nostettu hauki ja soinilainen hirvi. Menu jatkui grillatulla juustolla ja naattiporkkanoilla ja naattipestolla sekä porohaggisilla, lanttukuutioilla ja viskikastikkeella. Jos jollakulla oli epäilevä ennakkoluulo Skotlannin kansallisruokaa kohtaan, se häiveni Sasakin twistillä, jossa oli mukana ohraa ja Härkistä.

Pääruoan porohaggis oli mielenkiintoinen uusi tuttavuus, jossa oli Soinillisen gastronomisesta puolesta vastaavan Jaso Sasakin kehittelemä, suomalaisen suuhun sopiva twisti.

 

Viskikastiketta elävöitti savuinen, kymmenvuotias Ardbeg single malt. Jälkiruuaksi Sasaki oli tehnyt ginijäätelöä ja raparperia.

Tunnelman helmiä

Kylätalo Puuhin pihalla kävi tasainen ja iloinen puheensorina. Soinillisen järjestäjän eli Suomenselän Kesä ry:n Juuli Holma kuvaili avaustapahtumaa kertomalla, että yhteisöllisyys ja yhdessäolo ovat avaustapahtuman juttu. Kesäillan harmaudesta huolimatta tapahtumavieraat olivat leppoisalla tuulella. Hyttyset eivät juurikaan häirinneet ja hyttyskarkotteen tuoksu toi omanlaisensa lisäaromin illan ilmapiiriin.

Sellisti Juuli Holma kuuluu Soinillisen primus motoreihin.

 

Kesäsoinilainen Arja Rasilainen oli lähtenyt Kylätalo Puuhin tapahtumaan yhdessä soinilaisen naapurinsa Kauko Takasen kanssa Puuhiin. Takaselle Jaso Sasakin isännöimä ilta jää tämänvuotisen Soinillisen ainoaksi tapahtumaksi. Arja Rasilainen totesi ykskantaan, että sää ei merkitse mitään, kun saa nauttia hyvästä ruuasta ja musiikista. Kesänaapurukset kertovat, että kävivät myös viime vuonna yhdessä Soinillisen tapahtumissa.

Kauko Takanen ja Arja Rasilainen nauttivat näkemästään, kuulemastaan ja maistamastaan Soinillinen-festivaalin avaustapahtumassa.

 

Arja Rasilainen oli vakuuttunut tämänvuotisesta tapahtumastartista.
– Tätä tuoksua ja tunnelmaa voi tulla kokemaan yksinkin ja muistella sitä talvella. Näistä jää tunnejälkiä, jotka poikivat jotain, jota ei koskaan voi tietää etukäteen – on aina poikinut. Naattipesto ja haukitartar olivat fantastisia, hyvän ruoan ja ruoanlaiton ystäväksi tunnustautuva Rasilainen ihasteli.

Jaso Sasaki on paitsi keittiömestari niin myös musiikin tohtori. Musiikki ja gastronomia yhdistyvät paitsi Sasakin roolissa Soinillisessa, kuten myös koko festivaalissa.

 

Soinillisia musiikillisia ja gastronomisia kokemuksia saa lisää vielä sunnuntaihin saakka. Festivaalilounas katetaan Yhteistalolle lauantaina kello 12–14 Jaso Sasakin tapaan. Jousikvartettien aateliin kuuluva Meta4 esiintyy Soinin kirkossa kello 15. 1920-luvun tyyliä edustava salakapakka avaa ovensa lauantai-iltana kello 19 Yhteistalolla ja menussa on muiden muassa stadilaista silakkakukkoa ja mummon perunavelliä. Sunnuntaina Yhteistalolla on vuorossa brunssi kello 12–14 ja laulaja Emma Salokosken ja toimittaja Kare Eskolan taiteilijatapaaminen kello 13. Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin konsertti kirkossa kello 15.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurit ja Risteyspaikka lippuyhteistyöhön
Seuraava artikkeliLego-kerho Alajärven poikien mieleen